Lille iværksætter opkøber for tocifret millionbeløb: Som at gå fra Duplo til Lego Technic
Det er ikke en gang tre år siden, at Theis Rinaldo Andersen stiftede virksomheden Marine Partner, der rådgiver virksomheder om løsninger med såkaldt problemaffald – eksempelvis skyllevand fra produktionsvirksomheder eller shippingbranchen.
Sidste år omsatte virksomheden for 35 mio. kr., og nu har Marine Partner med Theis Rinaldo Andesen i spidsen købt 100 procent af aktierne i den globale, finske virksomhed Fortums afdelinger i Esbjerg og Aarhus havn.
Afdelingen, der tidligere gik under navnet Fortum Waste Solutions OW A/S, er købt for et tocifret millionbeløb, og det markerer for alvor Marine Partners forsøg på at tage en større bid af værdikæden, hvor de nu ikke kun rådgiver, men også selv behandler affaldet.
- Hvis vi skal være lidt frække, så har vi rådgivet med succes i et par år, og nu vi vil vi meget gerne over i behandlerleddet. Rent strategisk er vi tilfredse med forretningen, men vi kan bare se, at vi kan opnå endnu mere, hvis vi selv har noget hardware, siger Theis Rinaldo Andersen, mens Rasmus Ricks Sandberg, head of development and sales, tilføjer.
- Det handler også om at få hele værdikæden over for kunden, for der er mange fordele ved at have hele værdikæden in-house.
Rykker op i hierarkiet
Sidste år overtog Marine Partner også et Fortum-anlæg i Grenå Havn, og alle anlæggene samles under navnet Nordic Oily Waste. For Theis Rinaldo Andersen markerer det nyeste opkøb lidt af et skifte.
- Hvis vi sætter det lidt på spidsen, så kan man sige, at vi startede med at købe den mindste Duplo-pakke, man kan få, mens vi med anlæggene i Aarhus og Esbjerg rykker op til at købe en Lego Technic-kasse, siger han med henvisning til legetøjsproducentens avancerede – og ofte ret dyre – produktserie.
Om Marine Partner / Nordic Oily Waste
Rinaldo Holding ApS blev dannet i 2018 – med Theis Rinaldo Andersen i front - og består af virksomhederne Marine Partner A/S og Nordic Oily Waste.
Marine Partner A/S specialiserer sig i logistik- og nedstrømningsløsninger for affaldsstrømme i den maritime sektor og industri, mens Nordic Oily Waste drifter behandlingsanlæg.
- Hvis du eksempelvis har et skib, der har sejlet med olie og derefter skylles før det må have andet med, så må du jo ikke hælde det olievand i havet. Det skal på land og behandles, siger Rasmus Ricks Sandberg.
- Alle virksomheder har behov for at komme af med affald. Der, hvor vi kunne se, der var et marked, var i at strømline det og lave nogle faste løsninger. Derudover kan vi være proaktive på virksomhedernes løsninger. Kan de optimere transport eller sætte tanke op lokalt, er der nogle logistikmæssige ting, de ikke var klar over, spørger Rasmus Ricks Sandberg om tankerne bag virksomhederne.
Med opkøbet placerer virksomhederne sig ifølge dem selv i ”top tre” af privat spildevandsbehandlere.
- Vi er rigtigt gode til nogle ting i vores virksomhed, mens andre virksomheder er rigtig gode til andet. De ting, vi er gode til, skal vi dyrke mere og være nummer ét på. De ting, vi er knap så gode til, skal vi være bedre til at samarbejde om med vores kollegaer, siger Theis Rinaldo Andersen.
- Alt affald er forskelligt, og alle anlæg er bygget forskelligt. Så på nogle områder er vi måske allerede i dag nummer ét, mens vi på andre er nummer to eller nummer tre, siger Rasmus Ricks Sandberg.
Opkøbet er også en indikation for, at det går stærkt hos Marine Partner og nu Nordic Oily Waste. Overtagelsen resulterer nemlig i, at virksomheden rykker gevaldigt op i hierarkiet.
- Med det her køb rykker vi op som en top-tre privat spildevandsbehandler. Så pludselig er vi ved at være en meget stor spiller lige, og det betyder selvfølgelig noget, siger Rasmus Ricks Sandberg.
Selvom springet kan synes stort for en forholdsvis nystartet virksomhed, er der rolige miner hos Theis Rinaldo Andersen.
- Det er klart, at vi foretager opkøbet for at stige i vægtklasse, men det virker ikke forceret for os, for jeg føler, at det går så godt i tråd med den kurs, vi lavede for nogle år siger, siger han.
Tror på investeringen
Er det så ikke lidt vildt, at man som treårig iværksættervirksomhed begår et opkøb til et tocifret millionbeløb? Det spørgsmål er knap stillet færdig i telefonen, før der i den anden ende udbryder grin mellem Theis Rinaldo Andersen og Rasmus Ricks Sandberg; underforstået – jo, det er det nok.
- Det er en stor investering, men vi tror på det her. Jeg ser helt klart nogle synergier i forhold til det, vi laver i forvejen, og der er rigtig meget sød musik. Både vores bank og Vækstfonden har hjulpet os meget, og alle er enige i, at det er en sund investering, siger Theis Rinaldo Andersen.
På nogle punkter adskiller Marine Partner og Nordic Oily Waste sig altså fra den typiske ”lille iværksættervirksomhed”, som de selv kalder sig, så vedholder Theis Rinaldo Andersen fortsat, at det er tilfældet.
- Der kan være en form for mismatch mellem at være lille virksomhed og så bruge et tocifret millionbeløb. Vi har jo færre ansatte end en gennemsnitlig café i provinsen, men folk sidder med rimeligt store accounts og håndterer et stort ansvar.