23948sdkhjf

Én virksomhed står for en fjerdedel af væksten: Speditørerne mere end fordoblede indtjeningen sidste år

Tårnhøje priser og fragtmængder viser sig positivt på de fleste speditørers bundlinjer, men de selv samme forhold trækker også hver tredje ned.

Der er ingen tvivl om at 2021 har været et år med travlhed for speditørerne. For de 28 speditionsvirksomheder i analysen, som oplyser omsætning, er der kun én som ikke har vækst, og samlet set leverer speditørerne en omsætningsvækst på 43 pct.

Nordiske Mediers brancheanalyse af de største danske speditionsvirksomheder viser også, at 2 ud af 3 samtidig tjener flere penge, og at indtjeningen i branchen samlet set stiger med 140 pct.

Omsætning i vejret

Toplinjen vokser med 20 milliarder kr., for de 28 speditører. En fjerdedel af den vækst står SGL International for. Virksomheden vækster med 5 milliarder kr., hvilket næsten er en fordobling i forhold til året før. SGL overhaler dermed Blue Water Holding, som den største speditør, når der ses bort fra DSV.

Det er en kombination af organisk vækst og tre opkøb, som driver SGL’s omsætning op. Høje fragtpriser og -mængder er med til at påvirke omsætningen positivt, omvendt presser de også speditørernes bruttomargin, der falder med 3,3 procentpoint, idet selskabets variable omkostninger ligeledes stiger. Udviklingen for SGL er dog positiv i sidste ende, idet selskabets overskudsgrad stiger med 2,1 procentpoint til 3,3 pct.

Millionfremgang

I alt er der fem speditører, som forbedrer bundlinjen med trecifrede millionbeløb, en af dem er Kuehne + Nagel. Transportselskabet mere end syvdobler bundlinjen og tjener lige godt 230 mio. kr. før skat. Den schweiziskejede speditør, der blandt andet har en strategi om et øget fokus på nicheområder, skriver i årsrapporten, at resultatet overgår forventningerne.

Scan-Group løber dog af med branchens største indtjeningsstigning, med en fremgang på 587 mio. kr. Scan-Group tjener således 741 mio. kr. i alt før skat, hvilket når der ses bort fra DSV, er branchens højeste resultat. Scan-Group beretter som de andre speditører også om højere fragtrater og stigende priser.

Udover de nævnte speditører, har også NTG Nordic Transport Group fremgang i hundredemillioner klassen, helt præcist tjener NTG 267 mio. kr. før skat, mere end i 2020. Dertil komme SGL International som også har en trecifret fremgang på 294 mio. kr. før skat. De 54 speditører i analysen tjener totalt set 1,8 milliarder kr. mere før skat end i 2020.

Øgede omkostninger

Der er dog også en tredjedel af speditørerne, hvor den stigende omsætning bliver spist af de øgede omkostninger. Et eksempel er DFDS Logistics. DFDS øger omsætningen med 35 mio. kr., men tjener 35 mio. kr. mindre på resultatet før skat end året før. Selskabet skriver i ledelsesberetningen at stigende priser på underleverandører, samt de høje brændstofpriser, især har tynget bundlinjen.

Et andet eksempel er Baton Transport, der næsten halverer bundlinjen i forhold til året før. Baton har ventet med at give regningen for selskabets øgede omkostninger videre til kunderne indtil sidste del af 2021, hvilket kan mærkes på bundlinjen. Derudover har selskabet også været presset på kapaciteten i form af chaufførmangel.

Bring Cargo International og DHL Freight Denmark, der også begge har tilbagegang i indtjeningen, nævner også udrulningen af EU's mobilitetspakke, som en faktor der påvirker indtjeningen negativt.

EU's mobilitetspakke, har særligt til formål at gøre op med social dumping på vejtransportområdet. Blandt andet ved at chaufførerne skal aflønnes på lige fod med de nationale chauffører i det land, de kører i, samt at udenlandske chauffører skal vende hjem mindst hver fjerde uge. Mobilitetspakken hilses velkommen af mange aktører i branchen, men som eksemplet ovenfor med Bring og DHL illustrerer, er den også forbundet med øgede omkostninger for transportvirksomhederne.

Generelt tegner der sig et billede af en branche, der har usædvanligt travlt, men også har svært ved at finde den fornødne kapacitet de ekstra transportopgaver kræver. Dertil kommer prisstigningerne, som flertallet for nu lukrerer på, men som også presser speditørernes omkostninger.

Noter

  • Analysen er foretaget på baggrund af de 55 største speditionsvirksomheder i Danmark med mindst 20 ansatte i den senest tilgængelige årsrapport ved analysens afslutning 5. oktober 2022.
  • DSV tjener mere end fem gange så meget som de øvrige 54 speditører tjener tilsammen. DSV dikterer derfor udviklingen i branchen, hvorfor DSV behandles særskilt og ikke indgår i den samlede speditøranalyse.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125