23948sdkhjf

Byrådet beslutter sig officielt - Nu må Lemvigh-Müller opføre 38 meter højt lager

Lemvigh-Müller vil opføre et højlager, der giver en mere effektiv drift og udnytter jordarealet bedst muligt

Tirsdag aften besluttede Kolding byråd sig officielt. Trods mange protester fra lokale får Lemvigh-Müller tilladelse til at bygge et 38 meter højt, automatiseret lager med plads til ca. 27.000 paller.

Godkendelsen blev vedtaget med støtte fra 20 ud af 25 byrådsmedlemmer. Kun Dansk Folkeparti og Radikale stemte imod.

Hos Lemvigh-Müller glæder man sig over godkendelsen. Stål- og teknikgrossist mener nemlig ikke, at de har andre muligheder end at bygge i højden. 

Virksomhedens grundareal i Kolding er på omkring 135.000 kvadratmeter og huser allerede nu parkeringspladser, kontorer og ca. 20.000 kvadratmeter lager bygning. Dermed levner grunden ifølge virksomheden ikke plads til en udvidelser i bredden. 

- For os er det bidende nødvendigt at udnytte jordarealerne mest effektive. Hvis vi skal have de lange briller på, så skal vi udnytte pladsen bedst muligt og derfor skal vi have en langtidsholdbar løsning med nok kapacitet til at rumme vores fremtidige vækst og med en automatiseringsgrad så vi også kan øge produktiviteten, siger Michael Lichtenberg Crone, Logistik- og Produktionsdirektør hos Lemvigh-Müller, til Fremtidens Logistik.

Upopulær udsigt

Det er imidlertid ikke alle, som er begejstrede for planerne om et højlage. En gruppe lokale beboere føler nemlig, at de vil få deres udsigt ødelagt af byggeriet. Lemvigh-Müller har ifølge Michael Lichtenberg Crone været lydhør over for de indsigelser, der har været mod projektet fra de lokale beboere, og han understreger, at man ønsker et fortsat godt naboskab.

- Vi vil selvfølgelig strække os så langt vi kan for at imødekomme den kritik, som har været rejst af den visuelle påvirkning og se på fx bemaling og beplantning, siger han.

Han fortæller, at virksomheden har overvejet at male lagerbygningen i samme farve som himlen for at mindske generne. På baggrund af en anbefaling fra stadsarkitekten er det imidlertid besluttet at holde det i en lysegrå nuance.

I sidste ende vil det dog være umuligt at forhindre en eller anden grad af påvirkning af landskabet.

Et mennesketomt lager

Udover en mere effektiv arealbenyttelse, giver højlagrene også en optimering af driften. Lageret består nemlig af lukket et system af gange med reoler og automatiske kraner. Det hele er automatisk, og der er altså ingen mennesker inde i selve lageret.

Lemvigh-Müller automatiseringen blandt andet gøre det muligt at plukke dobbelt så mange varer.

- I et højlager bliver varerne bragt ud til medarbejderne af kranerne. Det er mere effektivt, mere energivenligt og giver et bedre arbejdsmiljø, fordi det medfører mindre manuel truckkørsel, og dermed færre ulykker, siger han.

Han tilføjer, at planerne om udvidelser i højden også har et økonomisk perspektiv. Det er nemlig billigere at bygge i højden end i bredden.

Afgørelsen om højlageret stod allerede i sidste uge klart, da et flertal af partierne havde tilkendegivet deres holdning. Med tirsdagens byrådsmøde er beslutningen officiel.

Se videoen og bliv klogere på højlagere:

Fully Automated High-bay Warehouses With the GEBHARDT Cheetah® heavy Storage and Retrieval Machine

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.122