23948sdkhjf

Lufthavnschef advarer: “Business-as-usual er meget farligt”

Lufthavnschefen i Rom langer ud efter sine kollegaer i luftfartsbranchen og EU´s planer om regulering

Den eneste måde, som luftfartsbranchen kan undgå benhård miljøregulering, er ved at  mindske CO2-udledningen fra flyene.

Det mener Marco Troncrone, som er administrerende direktør for de to lufthavne i Rom Ciampino og Fiumicino - sidstnævnte er en af Europas travleste.

- Det vil være meget farligt for luftfarten at fortsætte business-as-usual. Der er store chancer for at opmærksomheden på forurenende industrier vil være meget højere om fem år end den er nu. Og på det tidspunkt kan der meget vel være en nul-tolerance politik, siger lufthavnschefen i et interview med Euraktive.

Derfor opfordrer han branchens aktører til at lægge en plan for den grønne omstilling af sektoren inden det politiske system griber ind og gennemfører hårde krav om klimatiltag.

Afviser krav

Allerede nu er ser det ud til, at branchen godt kan forvente at blive mødt med hårdere regulering fra blandt andet EU.

Europa Parlamentet og medlemslandene er i gang med at drøfte lovgivning, der kræver at en vis andel af brændstoffet skal bestå af såkaldt SAF - et bæredygtigt flybrændstof med lavere CO2-udledning end normalt flybrændstof.

Forstå EU-lovgivningen om bæredygtigt flybrændstof

I 2021 lancerede EU-kommissionen et udkast til den såkaldte ReFuelEU-lovgivning, som skal stille krav til brugen af bæredygtigt flybrændstof - også kaldet SAF. 

I det oprindelige udspil er der lagt op til, at brændstoffet i de europæiske lufthavne skal bestå af 2 % SAF i 2025. Kravet løftes langsomt så det i 2030 vil være på 5 %, i 2035 20 %, i 2040 32 % og i 2050 63 %.

På nuværende tidspunkt består SAF brændstoffer produceret af biomasse, ReFuelEU-lovgivningen vil indføre et krav om at en vis andel skal bestå af syntetisk SAF, skabt gennem Power-to-X. I takt med at teknologien udvikler sig, vil kravet om syntetisk SAF langsomt blive hævet. 

På nuværende tidspunkt er EU-parlamentet stadig i gang med at diskuterer loven, og de krav er altså ikke på plads. 

Europa Parlamentet

Den type regulering har den italienske lufthavnschef dog ikke meget tilovers for.

På nuværende tidspunkt produceres SAF nemlig af biomasse, og det vil det blive ved med indtil den såkaldte Power-to-X teknologi er blevet god nok til at kunne masseproducerer brændstof af vand, elektricitet og CO2. Og ifølge lufthavnschefen er der slet ikke muligt at producere biomasse nok på en bæredygtig måde, hvis luftfartselskaberne skal leve op til EU-kravene.

- Der findes undersøgelser som peger på, at et krav om 15 %, 20 % eller 30 % SAF, simpelthen ikke er muligt på mellemlang sigt på grund af begrænsningen af råvare, siger han.

Dyr omstilling

I stedet mener Marco Troncrone, at luftfartsbranchen bør støttes gennem offentlige tilskud, så de kan gennemføre den grønne omstilling.

Bæredygtigt flybrændstof er væsentligt dyrere end almindeligt flybrændstof, og Marco Troncrone peger på, at den grønne omstilling vil øge omkostningerne ved luftfart markant.

Det vil betyde at mange luftfartselskaber vil bukke under for omkostningerne, eller fordi de høje priser simpelthen skræmmer kunderne væk.

Derfor mener lufthavnschefen, at det er nødvendigt med offentlig støtte, hvis produktionen af bæredygtige brændstoffer for alvor skal komme op i skala.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Polen kan overtage rollen som Europas fabrik
Dachser tilbyder mere bæredygtig luftfragt
Skibsingeniør: Gods på Limfjorden gavner ikke klimaet
Værktøjsproducent: Lokal produkthåndtering er mere effektiv
Dansk træ har lav sporbarhed
Første Mærsk-metanolskib kommer til København i september

Send til en kollega

0.219