23948sdkhjf

Grøn lobby: Tidsler i retsakterne

EU-definition af grøn brint skaber længe ventet afklaring for PtX-industrien.

Lobbyorganisationen Green Power Denmark hilser EU-Kommissionens længe ventede definition af grøn brint og grønne PtX-brændstoffer velkommen. De endelige regler er langt fra perfekte, men afklaringen er et vigtigt skridt frem mod de mange PtX-projekters endelige investeringsbeslutninger, lyder det.

Efter mere end et års forsinkelse har EU-Kommissionen nu endelig offentliggjort de delegerede retsakter for de såkaldte RFNBO (Renewable Fuels of Non-Biological Origin), som indeholder kriterierne for, hvornår brint og Power-to-X-brændstoffer kan karakteriseres som værende grønne i EU.

Green Power Denmark hilser overordnet EU-Kommissionens længe ventede definition af grøn brint og grønne PtX-brændstoffer velkommen, men ser også enkelte tidsler i retsakterne. EU-Kommissionens opgave har hele tiden været at finde den rette balance mellem den grønne legitimitet, uden at reglerne blev så restriktive, at det ikke kunne lade sig gøre i praksis. Forsinkelsen på over et år har skabt adskillige sværdslag undervejs i forhold til denne balance mellem EU-Kommissionen og de enkelte medlemsstater med særinteresser, lyder det fra Green Power Denmark.

- Vi hæfter os ved, at PtX-industrien endelig får den afgørende regulatoriske afklaring, som er et vigtigt skridt frem mod de mange PtX-projekters endelige investeringsbeslutninger, men må også konstatere, at kriterierne ikke er præcist, som vi havde håbet og arbejdet for, siger Michael Madsen, afdelingschef for PtX i Green Power Denmark og fortsætter:

- De mange hensyn, som EU-Kommissionen har skullet balancere, har desværre resulteret i en ærgerlig inklusion af brugen af atomkraft i produktionen af grøn brint, som i vores optik er meget uhensigtsmæssig, da grøn brint og low-carbon brint bør holdes helt adskilt. Dertil kommer en lang overgangsperiode, som desværre også kan betyde, at der kommer mindre vedvarende energi, end vi havde håbet på.

Der er samtidigt fokus på, at EU-reglerne også gælder import, så der skabes lige vilkår mellem den grønne brint og de grønne PtX-brændstoffer, der produceres inden for EU og uden for EU.

- Det er vigtigt, at vi har fokus på at skabe lige vilkår mellem den grønne brint, der produceres inden for EU’s grænser, og den der importeres udefra. Det er dels vigtigt for den grønne legitimitet, men også særligt vigtigt i lyset af den store internationale konkurrence med blandt andet USA og Kina, siger Michael Madsen.

Resterende rammevilkår skal hurtigst muligt falde på plads

Retsakterne er blot ét element blandt en lang række afgørende rammevilkår, der skal falde på plads i både EU og herhjemme, før PtX-aktørerne kan træffe de endelige investeringsbeslutninger for de mange planlagte PtX-projekter.

- I EU skal hele Fit-for-55-pakken implementeres, så der sættes ambitiøse krav til aftagersektorerne af den grønne brint og grønne PtX-brændstoffer, for eksempel skibs- og luftfarten samt industrien. Her er det også afgørende, at den grønne brint i videst muligt omfang holdes adskilt fra low-carbon brint, siger Michael Madsen og tilføjer:

- På den hjemlige bane bliver det afgørende, at der hurtigst muligt træffes politisk beslutning om etablering af en dansk brintinfrastruktur, der kobles til Tyskland og det samlede europæiske brintnet. Dertil bliver det vigtigt, at vi i Danmark kan tilvejebringe tilstrækkelig billig grøn strøm hurtigst muligt. Derfor er det afgørende, at problematikken omkring ’Åben-dør ordningen’ hurtigst muligt løses, så aktørerne på eget initiativ kan sikre sig adgang til den nødvendige grønne strøm til de mange PtX-projekter.

Før retsakterne træder endeligt i kraft, har Rådet og Parlamentet nu to måneder til at vende tomlen op eller ned til EU-Kommissionens udspil...

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Scan Global forventer udfordrende markedssituation
Novo Nordisk har byggeplaner ved Køge
Nye typer gods bevæger sig på Silkevejen
Coop sælger to ferskvarelagre i stor ejendomshandel
Brings varebiler er blevet endnu grønnere i 2022
K+N fremlægger grøn kurs mod 2026

Send til en kollega

0.14