23948sdkhjf

Globale konjunkturer rammer luftfragten

Efterspørgslen på global luftfragt daler i november, i takt med at den økonomiske modvind fortsætter.

Den globale efterspørgsel efter luftfragt målt i fragttonkilometer (CTK – ét ton gods fragtet én kilometer) faldt i november 2022 med 13,7 procent sammenlignet med samme måned året før.

Det viser den internationale luftfartsorganisation IATA’s seneste opgørelser over de globale luftfragttal for november 2022.

Kapaciteten var 1,9 procent under niveauet i november 2021.

Ifølge IATA skal flere faktorer i driftsmiljøet bemærkes:

Globale nye eksportordrer, som er en førende indikator for fragtefterspørgsel, var stabile i oktober. For større økonomier falder nye eksportordrer undtagen i Tyskland, USA og Sydkorea.

Den globale varehandel voksede med 3,3 procent i oktober. Men den aftagende efterspørgsel efter luftfragt tyder på, at dette især kom søfarten til gode.

Den amerikanske dollar er steget kraftigt, hvilket øger omkostningspresset. Dette inkluderer jetbrændstof, som allerede er på forhøjede niveauer.

Forbrugerprisindekset for G7-landene faldt fra 7,8 procent i oktober til 7,4 procent i november, det største måned-til-måned fald i 2022. Inflationen i producentpriserne faldt til 12,7 procent i november, det laveste niveau hidtil i 2022.

- Luftfragt dalede i november, den traditionelle højsæson. Modstandsdygtighed over for økonomisk usikkerhed er demonstreret, idet efterspørgslen er relativt stabil på måned-til-måned-basis. Men markedssignalerne er blandede. November præsenterede flere indikatorer med upside-potentiale: Oliepriserne stabiliserede sig, inflationen faldt, og der var en lille stigning i de varer, der handles globalt. Men faldende eksportordrer globalt og Kinas stigende COVID-tilfælde er grund til omhyggelig overvågning, siger Willie Walsh, IATA’s generaldirektør.

Passagerer rejser igen

Ifølge IATA’s passageropgørelser steg antallet af rejsende med 41,3 procent mod november 2021. Trafikken er nu globalt oppe på 75,3 procent af niveauet i november 2019.

- Trafikken i november bekræfter, at forbrugerne i fulde drag nyder friheden til at rejse. Desværre minder reaktionerne på Kinas genåbning af internationale rejser i januar os om, at mange regeringer stadig spiller videnskabspolitik, når det kommer til COVID-19 og rejser. Epidemiologer, det europæiske center for sygdomsforebyggelse og kontrol og andre har sagt, at genindførelsen af test for rejsende fra Kina ikke kan gøre meget for at holde en virus ude, der allerede er til stede rundt om i verden. Og Kinas indvendinger mod disse politiske foranstaltninger er kompromitteret af deres egne testkrav før afgang for personer, der rejser til Kina. Regeringer bør fokusere på at bruge tilgængelige værktøjer til at håndtere COVID-19 effektivt – herunder forbedrede terapier og vaccinationer – i stedet for at gentage politikker, der har slået fejl igen og igen i løbet af de sidste tre år, lyder det fra Willie Walsh.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Mærsk trækker i førertrøjen med "målebånd" til grønne IT-indkøb
Slaget er slut: Folketinget vedtager kilometerafgift
Balkan-korridor skal bane vejen for førerløs godstransport
DHL hælder biofuel på Formel1-lastbiler
Kartoffel-gate: Mistanke om protestaktion på Storebæltsbroen
Scan Global udvider med opkøb og står styrket i Europa

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11