23948sdkhjf

- Umuligt at skaffe ferieafløsere i transportbranchen

Det bør være nemmere at skaffe ferieafløsere – uden at gå på kompromis med sikkerheden, mener DTL-formand.

Takket være ferieafløsere er der blevet løst opgaver og betjent kunder i mange brancher hen over sommeren i Danmark – bare ikke i transportbranchen.

Det mener Martin Danielsen, direktør i Schou-Danielsen Logistik A/S og bestyrelsesformand i DTL – Danske Vognmænd, der i et opslag på LinkedIn spørger, om elementer kan udelukkes i kvalifikationsuddannelsen, så adgangen til afløsere bliver lettere for transportvirksomhederne.

Bør kunne gøres nemmere

- Da jeg studerede i 90’erne, satte jeg mig selv bag rattet i sommerugerne i mine forældres vognmandsforretning for at tjene lidt penge, inden det nye semester gik i gang på universitetet. Men er man ung i 2022 med stort kørekort, fra for eksempel Forsvaret, er det ikke længere muligt at vikariere som erhvervschauffør. Siden 2009 har det nemlig været nødvendigt med en kvalifikationsuddannelse, hvis man vil køre erhvervsmæssig kørsel med lastbil, siger Martin Danielsen.

Han peger på, at kvalifikationsuddannelsen tager fire uger at få, hvis man er fyldt 21 år, og endnu fire uger, hvis man er under 21 år. Et kursus på fire eller otte uger er en stopklods, hvis man ”bare” er på udkig efter et sommerferiejob og ikke i første omgang har chaufførdrømme, og uddannelsen skal i øvrigt holdes ved lige hvert femte år med en uges kursus, fortæller han.

- Hos SDL - Schou-Danielsen Logistik A/S fik vi planlægningen til at gå op her i de forgangne sommeruger, og nu er stort set alle retur bag rattet igen. Men det skal da ikke være nogen hemmelighed, at vi godt kunne have brugt et par ekstra livliner, siger Martin Danielsen.

- Chaufførmanglen er stor, og det bliver ikke lettere, når det er tæt på umuligt at indkalde ekstra forstærkning og assistance ad hoc. Det bør kunne gøres nemmere at skaffe arbejdskraft – også uden at sætte sikkerheden over styr. Kunne uddannelsen opdeles, så den sikkerhedsmæssige del af pensum skulle være på plads fra start? Mens resten – for eksempel at ’kende til vejtransportens sociale kontekst’ kunne gemmes til dem, der ønsker at blive hængende i transportbranchen og få det som fremtidig levevej, spørger DTL-formanden.

- Jeg tænker, at det er på tide at få kigget reglerne efter i sømmene, så det passer til de udfordringer, vi står med i transportbranchen, slutter han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ekspresleverandør har vokseværk
Østjysk virksomhed leverer intern logistik til rumænsk møbelfabrik
Putin vil hjælpe Kina med arktiske handelsruter
DTL: Finanslovsforslag er historisk dyrt for transportsektoren
Usikre forsyningskæder: Fødevaregrossist dropper Kina
På fem uger skiftede Jysk hele IT-systemet på tre kæmpelagre

Send til en kollega

0.675