23948sdkhjf

Tilhængere tror fortsat på Kattegatforbindelse

Kattegatkomitéen ser frem til yderligere undersøgelse. ”Vi har ingen interesse i at haste beslutning igennem”, siger formand Michael Svane.

Der er ikke tale om, at projektet omkring en fast forbindelse over Kattegat er sat i bero. Det lever stadig, men er genstand for en politisk pause.

Sådan lyder de optimistiske meldinger nu fra foreninger og organisationer til støtte for Kattegatforbindelsen – i kølvandet på onsdagens offentliggørelse af den længe ventede forundersøgelse af projektet.

Svane: Ingen grund til hast

I en ultrakort pressemeddelelse fra transportminister Trine Bramsen umiddelbart efter offentliggørelsen af undersøgelsen er det ellers ikke de mest optimistiske gloser for projektet, der er prioriteret:

- Forundersøgelsen af Kattegat giver ikke grundlag for at igangsætte projektet. Således vil der ikke blive iværksat konkrete anlægsaktiviteter, siger Trine Bramsen. Hun fortsætter dog med kattelemmen, at ”der er politisk opbakning til videre drøftelse af igangsættelse af yderligere undersøgelser af klima- og miljøkonsekvenser”.

Formand for Kattegatkomitéen Michael Svane udtaler, at Kattegatkomitéen havde håbet på, at forundersøgelserne kunne danne grundlag for en beslutning om at sætte en VVM-undersøgelse i gang som forløber for en egentlig anlægslov.

- Som formand for Kattegatkomitéen vil jeg gerne understrege, at det er vigtigt, at der er tid til en folkelig og nuanceret debat om de fremtidige infrastrukturinvesteringer om både de fordele og de konsekvenser, investeringerne får for vores samfund. Det gælder for Kattegatforbindelsen, men det gælder også andre infrastrukturprojekter. Vi har ingen interesse i at haste en beslutning igennem. Beslutning om en investering af den størrelsesorden skal træffes på et oplyst grundlag. Derfor ser jeg frem til de kommende undersøgelser, og modsat, hvad dele af pressen skriver, opfatter jeg ikke, at projektet er sat i bero, men at det i høj grad lever. Der er imidlertid behov for yderligere undersøgelser, og dem ser jeg frem til at følge, siger Michael Svane.

En samfundsøkonomisk gave

Hos borgerforeningen ’Kattegatforbindelsen – Ja tak’ mener man, at en fast forbindelse fortsat er ”en sprællevende rødspætte” – med henvisning til Dansk Folkepartis transportordfører Alex Ahrendtsens udtalelse om, at en fast forbindelse over Kattegat efter offentliggørelsen af forundersøgelsen nu må betragtes som at være ”en død sild”.

Man hæfter sig her særligt ved forundersøgelsens afsnit om samfundsøkonomisk effekt.

Formand i borgerforeningen, Niels Kier Rye, udtaler:

- Undersøgelsen er sød musik i vores ører. Analysen af en fast forbindelse over Kattegat bekræfter til fulde vores forventninger. Rapporten viser, at Kattegatforbindelsen vil forbinde Danmark i uset grad og være en betragtelig samfundsøkonomisk gave til landets borgere.

Om de konkrete fordele ved broen lyder det:

- Forundersøgelsen bekræfter, at rejsetiden mellem Aarhus og København forkortes markant for både biler og offentlig transport. Helt basalt betyder en fremtidig Kattegatforbindelse, at helt almindelige borgere og helt almindelige små og mellemstore virksomheder, som Danmark har så mange af, får kortere vej mellem vores landsdele. Du kan være tømrer og bo på det skønne nordlige Samsø og tage på arbejde i København med én times transport. Broen er derfor langt fra et elitært prestigeprojekt, men en håndfast forbedring for almindelige mennesker. Det har vi nu sort på hvidt i den hidtil mest grundige faglige vurdering, siger Niels Kier Rye.

Kort politisk pause

Ifølge Niels Kier Rye havde den store trafikpolitiske forligskreds i Folketinget forud for offentliggørelsen aftalt borgfred om spørgsmålet om en endnu mere grundig analyse, VVM. Man vil ikke træffe beslutning om konkrete anlægsaktiviteter eller VVM-undersøgelse på nuværende tidspunkt, men have undersøgt spørgsmål om klima, miljø og borgerpåvirkning nærmere, mener Niels Kier Rye.

- Vi havde gerne set, at en endnu grundigere undersøgelse blev sat i gang nu. Omvendt respekterer og forstår vi folkestyret. Der er berettigede bekymringer, som nu skal have ekstra analyse og betænkningstid, før politikerne vil træffe beslutning. Det er fair, og hver en sten skal selvfølgelig vendes. Det har vi kun interesse i. Vi antager samtidig, at den parlamentariske situation med et snarligt folketingsvalg har betyder, at man ikke vil diskutere denne sag op mod et valg. Som vi hører udtalelserne, er Kattegatforbindelsen ikke en død sild, men en sprællevende rødspætte. Og den bliver kun mere levende, jo mere den nu bliver undersøgt til bunds. Det bliver en kort politisk pause, siger Niels Kier Rye.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.157