23948sdkhjf

Minister om transportudspil: Ekstremt ambitiøst

Vejen til grøn omstilling af tung transport går gennem rammevilkår og ikke tilskud, mener Benny Engelbrecht.

10.000 lastbiler og 150.000 varebiler skal køre på grøn brint og el i 2030.

Sådan lyder hovedkonklusionen i rapporten ”El og brint i fremtidens vare- og lastbiler”, udgivet af Dansk Energi og Dansk e-Mobilitet i samarbejde med 36 centrale aktører fra hele værdikæden, som blev offentliggjort tirsdag formiddag.

Med til præsentationen af udspillet var transportminister Benny Engelbrecht, der roser branchen for initiativet, men som også giver rapportens hovedkonklusion stemplet ”ekstremt ambitiøst” med på vejen.

Han mener, vejen mod en grøn omstilling af den tunge transport går gennem CO2-afgifter ud fra princippet ’forureneren betaler’, som man kender det fra eksempelvis Schweiz, og at det ikke vil være sundt, hvis den grønne omstilling skal bæres frem af offentlige tilskud.

Fem konkrete anbefalinger

Lastbiler og varebiler er i dag afhængige af diesel og står for omtrent en tredjedel af de samlede emissioner i transportsektoren, og der er behov for en ambitiøs og dedikeret indsats for at gøre den tunge vejtransport fossilfri. Sådan lyder det i en ny rapport.

Dansk Energi, Dansk e-Mobilitet samt de øvrige 36 medunderskrivere af rapporten, der inden for transportens verden blandt andre består af Mærsk, Danske Fragtmænd, DFDS og DSV, er gået sammen for at pege på de nødvendige politiske rammer, som skal etableres for at accelerere omstillingen.

Hensigten er ikke at træffe et endeligt teknologivalg, men at vise hvilken betydning den direkte og den indirekte elektrificering kan have for Danmarks CO2-udledninger samt at anskueliggøre, hvilke initiativer politikerne kan tage for at fremskynde omstillingen.

Rapporten peger på fem overordnede anbefalinger til grøn omstilling af den tunge transport: udbygningen af grøn forsyning af el og brint, etablering af offentlig tankinfrastruktur til el og brint, opstartsstøtte samt fradrag til køretøjer og privat tankinfrastruktur, højere pris på fossil vejtransport og fremme af efterspørgsel via krav.

- Det er ikke let at lave så markante ændringer. Vi har i samarbejdet om rapporten haft meget fokus på, at transportsektoren er et konkurrenceudsat erhverv, og at vi i vores iver efter at få gjort det grønt ikke skal miste den konkurrenceevne. Men vi har også haft drøftelser om, at dét at være first mover og kunne tilbyde grønne transportydelser også kan give nogle konkurrencefordele i et europæisk marked. Det har været hjørnestene i arbejdet og de initiativer, vi foreslår, siger Kamilla Thingvad, markedsdirektør i Dansk Energi.

CO2-afgifter, ingen tilskud

Rapporten beskriver som målsætning, at 10.000 lastbiler og 150.000 varebiler skal køre på grøn brint og el i 2030. Det svarer til, at alle nye varebiler og mindst halvdelen af lastbilerne, der sælges i Danmark, skal være nulemissionskøretøjer om bare otte år.

- Jeg synes, det lyder ekstremt ambitiøst, og det nærliggende ville være at komme med politiske forbehold, lød det fra Benny Engelbrecht ved offentliggørelsen.

- Men sandheden er, at det at have en stor ambition fra branchens side kan være ganske udmærket og positivt. Så jeg vil tage det med i den positive ånd, det også er stillet, lød det fra transportministeren.

Han kalder omstillingen af den tunge transport en af topprioriteterne på transportområdet i 2022. I løbet af året skal han sammen med Folketingets partier udarbejde en strategi på området.

Benny Engelbrecht ville ikke tale så meget om finansieringen af omstillingen, da det indgår i de kommende forhandlinger. Dog lagde han ikke skjul på, at han skeler til Schweiz:

- Jeg synes, det er interessant at se i et meget lidt socialdemokratisk land som Schweiz, at man her er nået så langt uden at give tilskud, men blot ved at sætte rammevilkårene. Derfor vil jeg være meget optaget af, om vi kan skabe de rammevilkår, der skal til. For det er heller ikke sundt, hvis den grønne omstilling skal være ’på støtten’ hele vejen igennem, sagde ministeren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.141