23948sdkhjf

Vattenfall vælger Klintholm Havn

Den lille Møn-havn bliver servicehavn for Kriegers Flak.

I forbindelse med etableringen af Danmarks største havmøllepark, Kriegers Flak, har den statsejede svenske energiproducent Vattenfall valgt Klintholm Havn på Møn som servicehavn.

Det var ikke på forhånd givet, at valget skulle falde på en dansk havn, så udmeldingen skaber naturlig glæde hos de danske interessenter.

Kort transporttid

Kriegers Flak havmølleparkens 72 møller skal senest være i drift i 2022, og for Klintholm Havn betyder det, at man allerede vil begynde at se aktivitet her i 2020.

Når valget faldt på den mønske havn, skyldes det især, at transporttiden fra havn til Kriegers Flak har været en af flere parametre for valget. Et valg, Vattenfall og Siemens Gamesa, som skal levere havmøllerne og servicere dem i en periode, har truffet i samarbejde.

Niels Bjært, projektdirektør for Kriegers Flak havmøllepark:

- Vi er glade for det gode og åbne samarbejde, vi har haft med en række havne på Sjælland og i Sverige. I sidste ende faldt valget af servicehavn på Klintholm Havn, hvor et af parametrene var kort transporttid fra havnen ud til havmølleparken, siger Niels Bjært.

Ikke givet på forhånd

Invest in Denmark under Udenrigsministeriet og Copenhagen Capacity har været involveret i projektet fra starten og har hjulpet Vattenfall med at få bedre kendskab til havnene, kommunerne og Kriegers Flak Service Group, som er et netværk for offshore virksomheder i området.

Matthew Delany, projektleder for Invest in Denmark og Copenhagen Capacity på Sjælland:

- Vi er meget glade for, at Vattenfall har valgt en servicehavn i Danmark. Det var ikke givet på forhånd. Det er fantastiske nyheder, som giver vækstmuligheder til regionen, siger Matthew Delany.

Vattenfall er Danmarks største udvikler af havvind og opfører frem mod 2022 havmølleparkerne Horns Rev 3 og Vesterhav Syd og Nord i Nordsøen samt altså Kriegers Flak i Østersøen. Samlet vil parkerne kunne dække det årlige strømforbrug hos cirka 1,5 mio. danske husstande.

Fakta om Kriegers Flak

  • Havmølleparken består af 72 møller med en kapacitet på 600 MW.
  • Parken bliver Danmarks største og vil kunne dække det årlige elforbrug hos over 600.000 danske husstande.
  • Vattenfall vandt retten til at opføre parken i 2016 til en verdensrekord lav pris på 37,20 øre/kWh.
  • Kriegers Flak vil være i fuld drift senest i 2022, men arbejdet på havnen forventes at starte i 2020.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172