23948sdkhjf

Protektionisme koster vækst

Rederier ønsker EU påtager sig en større rolle på international handel.

Ny rapport fra europæisk tænketank konkluderer, at den markante stigning i protektionistiske tiltag på EU's eksportmarkeder har bremset væksten i EU’s eksport siden 2009. Derfor er der brug for at supplere EU's indsats for nye handelsaftaler med en styrket dialog med de enkelte markeder, mener Danske Rederier.

I sidste uge udgav tænketanken ”Centre for Economic Policy Research” den 22. udgave af deres ”Global Trade Alert Report”.

Rapporten indikerer, at en del af årsagen til den stagnerende vækst i EU’s eksport kan findes i handelshindrende tiltag på EU's eksportmarkeder. Siden November 2008 er mere end 3200 protektionistiske tiltag implementeret på udenlandske markeder.

- De bekymrende tal viser med al tydelighed, at det er afgørende, at EU er aktiv på handelsområdet. Det er særligt vigtigt for dansk søfart, at EU fastholder den ambitiøse tilgang til handelsaftaler med omverdenen, da over to tredjedele af søfartens eksport går til markeder uden for EU’s grænser. Som en lille eksportnation har vi brug for et handlekraftigt EU til at holde markederne åben, siger Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier.

Rapporten viser, at mere end 70 pct. af eksporten fra EU blev underlagt en form for handelsrestriktion i 2015.

Subsidier fylder mere

Tidligere har fokus ligget på de mere protektionistiske tiltag som kerneproblemet. Ifølge den nye analyse i ”Global Trade Alert” har problemet nu ændret karakter. Rapporten viser, at det i højere grad end tidligere er elementer som statsstøtte og andre former for nationale subsider hos EU’s handelspartnere, som udgør problemer for den europæiske eksport. En løsningsmodel kunne ifølge Danske Rederier være en højere grad af udnyttelse af frontlinjen for EU - nemlig de europæiske repræsentationer ude i verden.

- Den europæiske udenrigstjeneste bør i langt højere grad aktiveres til at fremme handelen. EU’s delegationer i tredjelande har potentiale til at spille en vigtig rolle, når europæiske virksomheder møder udfordringer på eksportmarkederne. De danske rederier har haft stor gavn af assistancen fra de forskellige repræsentationer – senest i Ghana, hvor EU og Danmarks udenrigsministerium arbejdede sammen om at undgå ny skadelig lovgivning, siger Jacob K. Clasen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063