23948sdkhjf

Værn om elevuddannelse af speditører

Danske Speditører: Derfor værner vi om den unikke danske speditørelevuddannelse

I Transporttidende forklarer formanden for Fagudvalg UDDANNELSE i Danske Speditører, Christian Fejer, at Danske Speditører satser så hårdt på at få en dispensation, der rækker ud over 2020, for at sikre et ordentlig rekrutteringsgrundlag for speditørelevuddannelsen.

Christian Fejer siger til Transporttidende:

- Grundlæggende er vores problem, at 85 procent af speditøreleverne har gymnasial uddannelsesbaggrund – typisk højere handelseksamen. Med Erhvervsuddannelsesreformen betyder det, at en stor del af disse kun må være speditørelever i 1 år. Vores udfordring er, at vi har en toårig kontoruddannelse med speciale i spedition, og derfor kan vi ikke uddanne en speditør på kun 1 år, siger Christian Fejer.

Forstår vores udfordring

- Vi havde foretræde for Folketingets Undervisningsudvalg i midten af november. Mit indtryk er, at politikerne anerkendte, at vi har et problem. Men derfra og til det sker noget, kan der være langt. Men vi kæmper stadig for at få dispensationen gjort permanent. Den skal evalueres i 2019, men hvornår der træffes en endelig eller foreløbig beslutning, kan vi ikke sige noget om endnu, siger Christian Fejer til Transporttidende.

 

"indsatsen for at få en dispensation bliver nok vores fagpolitiske topprioritet i 2018"

 

Henrik Beck, Politik- og kommunikationschef i Danske Speditører

Bred forligskreds skal på banen

Om baggrunden for, at det på nuværende tidspunkt er svært at sige noget om, hvornår der træffes en beslutning, siger Politik- og Kommunikationschef i Danske Speditører, Henrik Beck:

- Mange politiske partier på Christiansborg skal blive enige om at ændre en lille del af et større forlig for at give os den forlængede dispensation, vi har bedt om. Indtil videre har vi i samarbejde med Shippingbranchen, som vi også havde med til foretrædet, sendt Undervisningsudvalget et kort notat om udfordringerne. Udvalgets socialdemokratiske formand har så bedt Undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at kommentere vores notat. Vi forventer, at ministerens svar kommer senest den 22. december 2017, og så lægger vi en offensiv fagpolitisk strategi på baggrund af hendes svar. Vi skal have alle partierne bag forliget om Erhvervsuddannelsesreformen i tale, og det skal af gode grunde gå ret stærkt, hvis vi skal sørge for, at evalueringen i 2019 ikke fører til, at vores dispensation bortfaldet i 2010. Derfor kan jeg nemt forestille mig, at dette ganske enkelt bliver vores fagpolitiske topprioritet i 2018, siger Henrik Beck, der træffes på hbe@dasp.dk  

Fakta om speditørerne og Erhvervsuddannelsesreformen

- For år tilbage havde Danske Speditører succes med at blive tildelt en midlertidig dispensation fra Folketingets Uddannelsesudvalg, men den løber ud i 2020, og derefter er det stadig uvist, om den ophører eller gøres permanent.

- Med udsigterne til en stor mangel på erhvervsuddannet arbejdskraft i fremtiden tilsluttede alle Folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten, sig Erhvervsuddannelsesreformen, der trådte i kraft i august 2015.

- Reformen indeholder en lang række tiltag, der som udgangspunkt har til formål at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Samtidig er der blevet mulighed for, at personer over 25 år, der har en bedre uddannelsesfaglig baggrund end folkeskolen, kan gennemføre visse erhvervsuddannelser på kortere tid, så de hurtigere kan komme ud på arbejdsmarkedet.

- Ikke alle brancher er dog lige begejstrede for Erhvervsuddannelsesreformen – heriblandt Danske Speditører frygter, at en afkortet elevtid i uddannelsen som speditør kan betyde, at erhvervet ikke får dygtige nok speditører ud i den anden ende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063