23948sdkhjf

Flere færgeafgange til danske øer

Billigere billetter betyder flere ø-færgeafgange i 2017

Billigere billetter til de danske øer betød i efteråret markant flere rejsende. Det forventes at fortsætte, og derfor indsætter en række færgerederier nu ekstra afgange i planen for 2017. Det gælder både Fanø, Læsø, Samsø og Bornholm, som alle kan se frem til bedre betjening. Det glæder politikere i begge sider af Folketinget.

I starten af 2016 blev et flertal i Folketinget enige om at afsætte penge til at sænke prisen på færgebilletter til øerne. Et vigtigt mål med støtten var at forlænge højsæsonen på øerne, hvor turisme er et afgørende erhverv. Den første periode med billigere billetter i efteråret 2016 gav ganske håndgribelige resultater med markant flere passagerer, biler og campingvogne på færgerne i perioden.

Med finansloven for 2017 blev der i november tilmed sat flere midler af til ø-færgerne, hvilket vil forlænge sæsonen med billigere færgebilletter yderligere. Færgeruterne er nu klar mere deres årsplanlægning, og en rundringning foretaget af Danmarks Rederiforening viser helt håndgribelige effekter af tilskuddet.

Således øges antallet af afgange til en række øer i 2017 – og det sker netop i de måneder, hvor færgetilskuddet har effekt. Det gælder i særdeleshed i eftersommeren, hvor erfaringerne fra 2016 meget tydeligt viste, at billigere billetter gav rejselyst.

- Det her er jo rigtig godt nyt for de danske øer, hvor en længere turistsæson giver bedre muligheder for det lokale erhvervsliv. Fra færgerederiernes side ser vi frem til at levere varen også i 2017. Med både bedre transport til øerne og bedre kundegrundlag, så er det nu vigtigt, at turistindustrien på øerne også indretter sig efter en længere sæson og flere gæster, siger Jakob Ullegård, direktør i Danmarks Rederiforening.

Politisk intention

Politisk har det hele tiden været intentionen, at de billigere billetter skulle skabe øget aktivitet på øerne. Det glæder således regeringspartiet Venstre, at indsatsen med at give bedre muligheder på de danske øer via færgerne bærer frugt.

- I efteråret så vi effekten af de billigere billetter. Det er et politisk valg fra vores side at satse på vækst i hele Danmark, og jeg er glad for, at virkningen er positiv. Vi ved, at turisme er et helt centralt erhverv på vores øer, så flere gæster er vigtigt. Men nok så vigtigt er det, at det giver grundlag for endnu bedre færgebetjening, som i den grad kommer ø-boerne til gode,  siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører fra Venstre.

Allerede da S og R sad med regeringsmagten før valget i 2015, var billigere færgebilletter en ambition. Det langsigtede mål er således ”trafikal ligestilling”, hvor rejser til øerne kan foregå på sammenlignelige vilkår med den øvrige transport. Derfor glæder det også Socialdemokratiet, at der kommer yderligere gang i aktiviteten.

- Gode transportforhold for landets øer er alfa og omega for øernes udvikling, og derfor har vi i Socialdemokratiet presset på for, at ø-færgerne skulle være langt billigere. Det er godt nyt, at både folk på øerne og turister nu får glæde af de første skridt i retning af trafikal ligestilling, og vi vil holde blå blok op på, at vi skal endnu videre for at løfte arbejdspladser og turisme. Men der har også vist sig nogle udfordringer med moms i den nuværende ordning, som regeringen skylder at få håndteret, og det vil vi selvfølgelig fortsat følge tæt, siger Lea Wermelin, havneordfører fra Socialdemokratiet om det øgede antal afgange.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.661