23948sdkhjf

Søværnet vil jagte pirater i Guinea Bugten

Chefen for Marinestaben har været til piratkonference.

Kontreadmiral Frank Trojahn, der er chef for Marinestaben under Forsvarskommandoen, har sammen med et par snese kolleger fra USA, Europa og landene omkring Guinea Bugten, drøftet det tiltagende piratproblem ved Vestafrika.

Emnerne for konferencen var:

• Udfordringerne med at bekæmpe pirateri i Guinea Bugten

• Mulighederne for en integreret regional indsats

• Mulighederne for europæisk-afrikanske partnerskaber

• Rammerne for samarbejde mellem de maritime styrker

• Erfaringer med implementering af nationale strategier for bekæmpelse af pirateri ud for Vestafrika

Frank Trojahn deltog i panelet under diskussionerne om udfordringerne med at bekæmpe pirateriet. Efter konferencen udtalte han:

- Der er en vilje til at samarbejde, men problemet er komplekst, og der er endnu lang vej igen. Pirateriet ud for Vestafrika adskiller sig fra problemet ved Afrikas Horn blandt andet ved, at der er tale om kriminalitet på tværs af kyststaternes territorialgrænser. Det kræver derfor en tæt koordinering og samarbejde staterne imellem. Desuden foregår pirateriet inden for landenes territorialfarvand. Det betyder, at internationale flådestyrker skal have tilladelse fra de enkelte kyststater til at operere inden for deres territorialfarvand.

Fokus på kort og på lang sigt

Fokus for den danske indsats er i første omgang at få et overblik over udfordringerne og aktørerne i regionen. Det kan blandt andet ske ved at samarbejde med andre partnere, der opererer i regionen, og ved at deltage i militære øvelser. Implementering af denne del af strategien er allerede i gang. Således er en dansk stabsofficer i øjeblikket udstationeret på et fransk flådefartøj. På længere sigt vil fokus være at støtte landene ud for Vestafrika med maritim kapacitetsopbygning.

Kyststrækningen i Guinea Bugten strækker sig over 6.000 km kystlinje fra Senegal til Angola og omfatter 18 suveræne stater.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047