23948sdkhjf

Containerkran fældet

Esbjerg Havn har taget afsked med havnens mere end 40 år gamle containerkran.

Esbjerg Havns 350 tons tunge containerkran blev mandag lagt ned. Kranen har i mere end fyrre år har været brugt til last og losning af containerskibe, men har nu udtjent sin rolle på havnen.

Det betyder dog ikke, at kranen ikke længere er værdifuld. Jernet i kranen kan nemlig genbruges til produktion af nye jernplader eller jernbjælker.

Containerkranen er produceret på Aarhus Maskinfabrik og blev leveret til Esbjerg Havn i 1973. Dermed er den en af Danmarks ældste af slagsen.

Fokus på RO/RO

Årsagen til nedbrydningen er, at Esbjerg Havn har indstillet containertransporten for i stedet at skabe plads til havnens øvrige forretningsområder. Containertransporten har i mange år været en mindre del af aktiviteterne på Esbjerg Havn. Til gengæld er RO/RO-transporten på havnen steget markant.

At Esbjerg Havn nu endeligt har taget afsked med containerkranen er udtryk for, at Esbjerg Havn har specialiseret sig i RO/RO-transport. Med åbningen af motorvejsstrækningen helt ned til havneområdet og med et vidt forgrenet rutenetværk er Esbjerg Havn i dag den førende RO/RO-havn i Danmark.

Genbrug

Containerkranen har angiveligt en genanvendelsesprocent på næsten 100. Efter kranen nu er lagt ned, bliver den skåret op til skrot i mindre stykker, bliver den sendt til omsmeltning hos smelteværker ude i verden. Dermed kan den igen komme til at gøre nytte som råvare til produktion af nye byggematerialer som rivenet, bjælker eller nye jernplader.

Det er H. J. Hansen Genvindingsindustri A/S, der står for hele nedbrydningsprocessen. Først blev kranen miljøsaneret, dvs. renset for olie og andre materialer, der kan være farlige for miljøet. Derefter blev den lagt ned i en kontrolleret operation ved at svække centrale dele af kranens konstruktion. Endelig bliver den store kran brudt ned til mindre dele jernskrot, som kan sendes videre med skib til et smelteværk, hvor genvindingen af jernet foregår.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063