Brug for flere hænder på Køge Havn
Køge Havn øgede godsomsætningen næsten 400.000 tons i 2022. Det betød at der gik næsten 2,5 millioner tons over kaj i Køge i det forgangne år.
Helt præcist 2,467 mio. tons blev det til i det første hele år efter Køge Havn kunne indvie den store havneudvidelse i september 2021.
Det er en rekordhøj godsomsætning for den østsjællandske havn.
- Vi er meget tilfredse med udviklingen for skibs- og godsmængderne i 2022 og det er en klar indikation på, at hverken Corona eller krig kan påvirke tempoet på Køge Havn. Samtidig gør de nye muligheder med mere areal, flere kajer og ikke mindst en større vanddybde, at vi kan forsætte med at tiltrække nye kunder og aktiviteter, forklarer Thomas Elm Kampmann, Direktør for Køge Havn, i en pressemeddelelse.
Transport Today/www.transporttidende.com har spurgt havnedirektøren om, hvad det er for godstyper, der har trukket godsomsætningen så markant op.
- Det er stort set i alle segmenter, godsomsætningen er gået frem. Det er rigtigt meget biomasse og det er rigtigt mange skærver. Men det er stort set på alle parametre, at vi er gået frem i 2022.
- Det er nok omkring 40 procent af vores godsfremgang, der skyldes de nye havnefaciliteter. Det er især det, at vi kan tage væsentligt større skibe ind. Det er utroligt vigtigt – især når vi taler om biomasse, siger Thomas Elm Kampmann.
Det endelige økonomiske resultat er endnu ikke færdigrevideret, men det er forventningen, at bundlinjen i kroner og øre også vil reflektere den store godsomsætning og lande over budget.
Hvad nu?
Køge Havn kunne som nævnt ovenfor tage den nye store havneudvidelse i brug i september 2022. Transport Today har spurgt havnedirektøren, hvad der er næste punkt på ønskesedlen for udbygningen af Køge Havn.
- Jeg vil lige sige, at vi smed de sidste gram jord på sidste år og vi er ikke engang fået frigivet alle arealerne endnu. Det er noget rent miljøteknisk, som vi først får helt på plads i 2024. Det der står øverst på ønskesedlen nu, er at vi skal kigge på, hvilke former for nyt materiel vi skal anskaffe for at kunne betjene vores nye kunder bedst muligt. Det kan være flere kraner eller lignende. For når vi får øget aktivitet, så skal vi også have materiel til at håndtere det. Og vi skal nok også opgradere lidt på mandskabssiden – ude på havnen – ikke inde på kontoret, ler Thomas Kampmann.