23948sdkhjf

Rederier skuffet over trukket nødbremse for havvind i Danmark.

Danske Rederier håber på en hurtig afklaring af usikkerhed om lovligheden af offshore-vindmølleprojekter.

En lang række vedvarende energi projekter i Danmark er for en stund sat på pause for at sikre, at statsstøttereglerne ikke brydes.

Det har Klima- Energi- og Forsyningsministeriet netop oplyst. Danske Rederier håber på en hurtig afklaring.

En kæp er blevet stukket i hjulet for en lang række vedvarende energiprojekter herhjemme.

Klima- Energi- og Forsyningsministeriet har netop meddelt, at hele 33 projekter sættes på hold, da det skal sikres, at projekterne ikke er i strid med EU’s regler om statsstøtte.

Dermed risikerer også havvindprojekter at blive forsinket, og det er ikke godt nyt for skibsfarten. Det er den såkaldte ’Åben dør ordning’, hvor sagsbehandlingen sættes i bero.

Kapløb med tiden

- Vi er i et kapløb med tiden om at skaffe grøn energi nok til at sikre grønt brændstof til blandt andet skibsfarten. Derfor er det meget beklageligt, at adskillige gigawatt nu sættes på hold, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Rederierne er dels engageret i selve konstruktionen og serviceringen af havvindmølleparker og har mange opgaver i den forbindelse, men vil også være en stor aftager af de nye brændstoffer der skal baseres på grøn energi via PtX-produktion.

Derfor håber Danske Rederier også på en hurtig afklaring, så projekterne kan genoptages. Ikke mindst set i lyset af meldingen fra EU-Kommissionen fra sidste uge, hvor den lagde vægt på, at der skulle være større fleksibilitet i reglerne om statsstøtte.

- Meldingen i dag er præcis det modsatte af, hvad EU-Kommissionen sagde i sidste uge. Jeg bebrejder ikke regeringen, at den gerne vil sikre sig, at man handler i tråd med statsstøttereglerne, men lige nu virker det som et skridt frem og to tilbage. Med den fart den grønne omstilling har i verden omkring os må vi se at få egne rammevilkår til at spille med. Jeg håber virkelig, at projekterne hurtigt kan komme i gang igen, siger Anne H. Steffensen.

- Det er meget lidt befordrende for den danske VE udbygning – og ikke mindst for de rederier og virksomheder, som overvejer at investere i eller allerede har investeret i at deltage i havvindprojekter -at der nu pludselig skabes tvivl om hele grundlaget for projekterne.   /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109