23948sdkhjf

Søtransport står for en fjerdedel af dansk eksport

Den overraskende genopretning efter coronapandemien har givet dansk søfart det bedste kvartal til dato.

2021 har været et godt år for den danske handelsflåde. En stor efterspørgsel på varer og høje fragtrater har givet det bedste kvartal til dansk søtransport nogensinde. En fjerdedel af al dansk eksport kommer nu fra handelsskibene.

Kvartal for kvartal er eksporten bare steget, og de seneste tal for dansk eksport i tredje kvartal viser, at handelsskibene nu tegner sig for en fjerdedel af den samlede danske eksport. Ser man isoleret på tjenesteydelser, står rederierne for knap 60 procent af eksporten.

I totale tal eksporterede rederierne for 84,5 mia. kroner i det netop overståede Q3.

- Jeg er glad for at se, at rederierne endnu engang trækker den danske eksport op. Vi står i rederierne for næsten 60 procent af eksporten af tjenesteydelser og 25 procent af Danmarks samlede eksport i tredje kvartal. Vi spiller en kæmpe rolle i eksempelvis at fragte varer fra fabrikkerne til forbrugerne og dagens tal sætter en streg under, at søfart har spillet en helt essentiel rolle under hele corona-pandemien, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Container og tørlast

Det gode resultat er et udtryk for en meget stor efterspørgsel på varer gennem en lang periode, som har været med til at give høje fragtrater. Resultatet er høj grad genereret af containermarkedet, men også tørlastmarkedet har været godt.

- Containerfragt er den helt store motor i den eksportfremgang, vi ser lige nu. Men der er også godt gang i tørlastmarkedet, og opsætning af nye havvindmøller giver fremgang til vores offshore rederier Tankmarkedet er derimod ikke ret godt lige nu. Så et hak i glæden over de gode eksporttal er, at vi her må spejde efter fremgang, siger Anne H. Steffensen.

Færgerne og Ro-Ro har stadig et stykke vej til samme passagerantal som før coronakrisen, til gengæld er der også her godt gang i fragten af gods.   /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11