23948sdkhjf

Sønderjysk havn næsten fordoblet

Aabenraa Havn har officielt overtaget Ensted.

Mandag den 1. november var en stor dag for Aabenraa Havn. Her overtog havnen officielt Ensted Havn. Det betyder, at Aabenraa Havn med ét slag bliver 350.000 kvadratmeter større, fordobler sit driftsmandskab og for alvor kan sætte turbo på den udvikling, der skal resultere i 300 nye arbejdspladser i løbet af de kommende fem til ti år.

- Det er på alle måder en stor dag med masser af aktivitet, der afspejler den enorme udvikling, Aabenraa Havn er i. Overtagelsen af Ensted er den største enkeltstående investering i havnens 764 år lange historie, så det får enorm betydning ikke kun for havnen, men for hele Aabenraa. Med Ensted tager vi et syvmileskridt ind i fremtiden, fordi vi nu kommer blandt de moderne havne, der har et miks af traditionelle havneaktiviteter og helt nye bæredygtige aktiviteter, siger Erwin Andresen, bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Aabenraa Havn har frem til nu været kendetegnet af traditionel havnedrift, hvor det primære fokus er på gods over kaj. Men nu suppleres den traditionelle havnedrift med nye former for havnedrift på Ensted Havn, hvor der kommer til at foregå egentlig produktion på havnens arealer. For eksempel har industrigasselskabet Linde Gas planer om at opføre et stort Power-to-X-anlæg på Ensted.

- Vi kommer til at have den samme dobbelthed, som kendetegner moderne havne som for eksempel Esbjerg, Køge, Aalborg og Aarhus, samtidig med at vi har alle muligheder for at udvikle Ensted til en egentlig erhvervs- og vidensklynge inden for grøn energi og omstilling. Så selv om det lyder af rigtig mange, er det ikke længere urealistisk, at Ensted kommer til at opfylde kommunens vision om at skabe 300 nye arbejdspladser over de kommende 5-10 år, siger Henrik Thykjær, administrerende direktør for Aabenraa Havn. /anga.

Fakta:

  • Aabenraa Havn har købt Ensted Havn af det europæiske energiselskab Vattenfall og overtog officielt havnen 1. november 2021.
  • Ensteds samlede areal er 350.000 kvadratmeter fordelt på 65.000 kvadratmeter kaj + kajnært areal og 285.000 kvadratmeter baglandsareal.
  • Ensted har 480 meter kaj.
  • Ensted er en af de to dybeste havne i Østersøen med en havnedybde på 18 meter.
  • Ensteds infrastruktur, beliggenhed og store baggrundsareal gør området optimalt for bæredygtig produktion af grøn energi og lignende aktiviteter.
  • Med købet af Ensted bliver Aabenraa Havns samlede areal 750.000 kvadratmeter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109