23948sdkhjf

Nationale interesser i erhvervshavnene

Kommentar af branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

De danske erhvervshavne er afgørende for erhvervsudviklingen og forsyningssikkerheden. Mere end 75 procent af alle de mængder af varer og gods, der passerer Danmarks grænser, går gennem en havn. Færgeforbindelser er livslinjer til landets mange øer. Industri, energi, byggeri, landbrug, fiskeri og råstofforsyning er alle dybt afhængige af havnene.

Danmarks havne er vigtige krumtapper i landets infrastruktur.

Det er derfor uomtvisteligt, at der er nationale interesser i erhvervshavnene.

Det skriver Michael Svane i en kommentar på brancheorganisationens hjemmeside.

Glemte havne

På andre infrastrukturområder har man allerede fastlagt de nationale interesser. Vi har et statsvejnet, et statsbanenet, en luftfartslov, m.m., der klart fastlægger, hvilken infrastruktur, der er så vigtig, at den skal prioriteres.

Men ikke på havnene.

De danske erhvervshavne er overladt til den enkelte kommunes planlægning. Det er ikke hensigtsmæssigt, for kommunen har ikke nødvendigvis hele landets interesser for øje. Det har vi set med en række ”havne-sager”, hvor nogle kommuner har villet planlægge noget andet end havneaktiviteter på og omkring deres havne. Det er vigtigt, at kommunerne har det lokale ejerskab og bestemmelsesretten over havnene. Men vi har alle en interesse i, at havneinfrastrukturen og de mange havnevirksomheders fremtid ikke udelukkende afgøres i et byrådslokale.

De nationale interesser i havnene bør derfor defineres og håndhæves bedre af staten.

Ellers risikerer vi alle at blive fattigere. Og heller ikke her skal det glemmes, at havnene spiller en stor rolle i den grønne omstilling af transportsektoren. Vi har brug for at bringe de blå vandveje langt bedre i spil end tilfældet er i dag.   /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vognmænd varsler flere aktioner
Disruption: Vi er alle i samme båd
Geodis på opkøb i Schweiz
Kæmpe logistikcenter slår dørene op for virksomhederne
Postnord ser fordobling af svindel-beskeder
DSV donerer udstyr for millioner til Ukraine

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145