23948sdkhjf

Første havvindmølle rejst på Kriegers Flak

Første mølle på plads i Danmarks største havmøllepark.

Den 27. januar blev tårn, møllehus og vinger samlet til den første mølle i havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen ud for den danske kyst. En proces som normalt tager små 14 timer.

- Vi er stolte over, at den første af mange møller nu står klar til at producere elektricitet på Kriegers Flak. Vi forventer, at danskerne og dansk industri allerede en af de kommende dage vil modtage den første fossilfri elektricitet fra havvindmøllen. Det er en vigtig milepæl i projektet, det sker til tiden, og det er fantastisk at se havmølleparken tage form, siger Jacob Nørgaard Andersen, landechef i Vattenfall Danmark.

Klar inden nytår

Opførelsen sker efter at Kriegers Flak i sidste uge fik den officielle tilladelse fra Energistyrelsen til at producere elektricitet. På trods af restriktionerne i forbindelse med Covid-19-pandemien foregår opførelsen af Kriegers Flak overordnet set efter planen, så vindmølleparken vil være fuldt driftsklar senest ved udgangen af 2021.

- Danmark har allerede en imponerende vindproduktion. Alligevel yder Kriegers Flak et væsentligt ekstrabidrag, og den er et vigtigt skridt mod en fossilfri fremtid for både Danmark og Vattenfall, siger Jacob Nørgaard Andersen.

I sammenligning med 2019 vil Kriegers Flak øge den danske produktion af vindenergi med cirka 16 procent eller nok til at dække det årlige elforbrug i cirka 600.000 danske husstande.

Delene til de enkelte møller samles på Rønne Havn på Bornholm. Efterfølgende sendes de til byggepladsen på havet i sæt af fire. De i alt 72 møller er produceret af Siemens Gamesa og vil blive sat i drift løbende efterhånden, som de bliver installeret.

Vattenfall er Danmarks største udvikler af havvind og opfører ud over Kriegers Flak to havmølleparker, Vesterhav Syd & Nord ud for den jyske vestkyst.   /Smir

FAKTA OM KRIEGERS FLAK

  • Kriegers Flak får en produktionskapacitet på omkring 600 MW.
  • Den vil kunne dække det årlige elforbrug i ca. 600.000 danske husstande.
  • De 72 vindmøller har hver en samlet højde på 188 meter, og hvert fundament vejer op til 800 ton.
  • Vindmølleparken ligger i Østersøen, 15-40 kilometer ud for den danske kyst.
  • Parken dækker et område på 132 km2, og der er lagt cirka 170 kilometer undersøiske kabler.
  • Parken forventes at være i fuld drift inden udgangen af 2021.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125