23948sdkhjf

Ordrebogen på nye skibe er historisk tom

Danske Rederier hilser ny tonnagetørke velkommen.

Ikke siden 1989 er der bestilt færre nybyggede handelsskibe på verdensplan. De tomme ordrebøger er en god nyhed for danske rederier, da en mindre verdensflåde er med til at holde fragtraterne oppe.

Lysten til at bestille nye container-, tank- eller tørlastskibe er blevet markant mindre i år end i de tidligere år.

I øjeblikket har den globale ordrebog for handelsskibe en samlet størrelse på 150,3 mio. DWT (dead weight tonnage), som svarer til 7,1 procent af den nuværende samlede globale handelsflåde. I 2020 er der indtil nu kun lagt nye ordre på handelsskibe for en størrelse på 26,5 mio. DWT, hvilket nærmer sig niveauet i 2016 på 30 mio. DWT.

Det er den laveste andel af nybyggede skibe siden 1989, viser en ny analyse fra Danske Rederier.

Tendensen har generelt været faldende siden 2009, dog med et lille knæk på kurven i 2014.

- Selvom vi elsker nye skibe, så er det en god nyhed, at der ikke er bestilt flere nye skibe, end analysen viser. Kommer der for mange nye skibe ud i et i forvejen presset marked, tvinger det fragtrater ned, og det er vi selvsagt ikke interesseret i, siger Jacob K. Clasen, viceadministrerende direktør i Danske Rederier.

De danske rederier har også holdt igen med ordrerne, og har bestillinger på 45 procent færre skibe i oktober i år end samme tid sidste år. I øjeblikket er der bestilt 51 fartøjer svarende til 1,5 mio. DWT.

Bedre udgangspunkt

Tilbageholdenheden med at bestille nye skibe giver et bedre udgangspunkt for at klare sig hurtigere igennem coronakrisen end finanskrisen. I 2009 peakede den globale ordrebog med bestillinger på nye skibe svarende til 52 procent af den daværende globale flåde.

”Sagt med forbehold, da vi stadig står midt i coronakrisen, så er udgangspunktet for rederierne langt bedre nu end midt i finanskrisen. Dengang blev der søsat alt for mange nye skibe, og udbud og efterspørgsel blev skævvredet i årene efter, og gjorde det svært for rederierne,” siger Jacob K. Clasen.  /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125