23948sdkhjf

Ny miljøvenlig bugserbåd

Aarhus Havn indsætter grønnere bugserbåd.

Aarhus Havn har netop investeret i en ny bugserbåd til ca. 45 mio. kroner. Bugserbåden er langt mere miljøvenlig og højeffektiv i forhold til den bugserbåd, den skal erstatte.

Bugsering handler i høj grad om styrke og præcision, og når Aarhus Havn nu vælger at investere i en ny bugserbåd, har disse parametre da også været i fokus. Men også bæredygtighed har spillet en betydelig rolle i beslutningen om udskiftningen af bugserbåden.

Kundechef Nicolai Krøyer fortæller, at man efter et EU-udbud har købt bugserbåden af det tyrkiske værft Uzmar Shipbuilding, der samlet set kom med den bedste løsning.

- Værftet levede op til alle vores minimumskrav, og samtidig kan de levere en bugserbåd, der kan sejle på én motor, når vi sejler frem og tilbage til det skib, der skal bugseres, mens vi kan benytte begge skibets motorer under selve bugseringen, fortæller Nicolai Krøyer, der peger på, at det vil betyde en pæn CO2-besparelse.

1. anløb i 2021

Den nye bugserbåd, der bliver leveret til Aarhus Havn, i sommeren 2021, er desuden markant stærkere end 40 år gamle bugserbåd, Hermes, der vil blive solgt til anden side. Den nye båd kan trække 65 tons pæletræk, hvilket er 20 tons mere end Hermes.

- Men den har ikke bare stor styrke, den har også markant bedre manøvreringsmuligheder og dermed effektivitet og præcision i arbejdet. Den kan assistere de helt store skibe, der anløber Aarhus, med udpræget præcision, idet den bliver leveret med et såkaldt ASD-system (Azimuth Stern Drive), siger Nicolai Krøyer.

Fremover vil Aarhus Havn desuden kunne assistere Østjyllands Brandvæsen fra vandsiden med den nye bugserbåd, idet den bliver leveret med et brandsprøjtesystem.

Aarhus Havns anden bugserbåde, Aros, fortsætter som hidtil sit arbejde i havnen, og den skal således anvendes sammen med den nye bugserbåd i de tilfælde, hvor der er brug for to bugserbåde ved ind- og udsejling af havnen. /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148