23948sdkhjf

Dansk eksporteventyr i Canada

Eksporten er steget 29 procent de sidste to år.

EU’s handelsaftale med Canada (CETA) har åbnet nye markeder, og allerede to år efter ikrafttrædelsen har danske virksomheder opnået store eksportgevinster.

Det skriver Dansk Industri med Danmarks Statistik som kilde.

CETA åbner markederne

Efter flere års stilstand er dansk eksport af varer og tjenesteydelser til Canada de seneste to år steget med hele 29 procent. En af drivkræfterne bag denne positive udvikling er handelsaftalen mellem EU og Canada (CETA), der trådte i kraft i september 2017. Aftalen har fjernet tolden på stort set alle varer, styrket samarbejdet om at harmonisere produktkrav, åbnet servicemarkeder og givet europæiske virksomheder adgang til at byde på offentlige opgaver i Canada.

På trods af en befolkning på knap 37 mio. indbyggere og en veludviklet økonomi er Canada blot nr. 20 på listen over Danmarks største eksportmarkeder. Det skyldes dels, at mange danske virksomheder har en tendens til at fokusere på nærmarkederne i EU. Desuden har toldmæssige og tekniske handelsbarrierer gjort det svært for danske virksomheder at få adgang til det canadiske marked.

Men det er CETA godt på vej til at lave om på, lyder det fra Dansk Industri:

”Toldlettelserne har gjort danske produkter mere konkurrencedygtige i Canada. Det er også blevet lettere for danske virksomheder at få deres produkter godkendt, da Canada nu anerkender flere af EU's produktstandarder. På samme måde har EU og Canada en aftale om gensidig anerkendelse af professioner, og det åbner nye markedsmuligheder for blandt andet arkitekt- og ingeniørvirksomheder. Der er derfor et stort potentiale på det canadiske marked, og danske virksomheder har langt fra høstet den fulde gevinst”, lyder det fra Dansk Industri. /anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143