23948sdkhjf

Endelig elektronisk fragtbrev

Et mangeårigt ønske fra transportbranchen er blevet opfyldt ved indførelse af lovgivning om elektroniske fragtbreve.

Et mangeårigt ønske fra transportbranchen er blevet opfyldt ved indførelse af lovgivning om elektroniske fragtbreve.



Loven træder i kraft fra årsskiftet. Organisationerne Danske Speditører, International Transport Danmark, Dansk Transport og Logistik samt Dansk Erhverv har i fællesskab udfoldet stor aktivitet for at få reglerne gjort så operationelle som muligt.

Organisationerne peger på, at reglerne på den ene side skal være i overensstemmelse med FN-konventionen om international transport på vej (CMR) og på den anden skal kunne bruges af virksomhederne i praksis.

Brugt rigtigt kan elektroniske fragtbreve spare tid og øge sikkerheden både på danske og internationale transporter. Problemer med ulæselige underskrifter, forsvundne bilag og manglende dokumentation vil være langt mindre med et elektronisk ”papirspor” efter hver enkelt transport. Alene tidsbesparelsen kan løbe op i millioner for den danske transportbranche.

Men det er en udfordring at designe systemet så det er til at bruge i dagligdagen. Den tillægsprotokol til CMR-konventionen der indføres ved den nye lov sætter en relativt høj barre for, hvilke krav der stilles til de enkelte systemer.

Samtidig er det naturligvis en udfordring at indføre et nyt system i samtlige europæiske lande. Som det er nu er det er op til de enkelte virksomheder at udvikle de systemer, de vil bruge men organisationerne forventer snart at IT-branchen vil udvikle hyldevarer, der vil passe til de fleste transporter og virksomheder.

Tvister om elektroniske fragtbreve afgøres fuldstændig ligesom tvister om papirfragtbreve ved domstolene. Det vil tage tid at få dette udbredt til dagligdagen, men nu ligger den danske lovgivning klar. Lovgivningen skal nu også gennemføres i de andre europæiske lande og udfordringen ligger nu hos erhvervslivet for at få det til at virke.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109