23948sdkhjf

EU udpeger havne i Hirtshals og Frederikshavn som europæisk nøgleinfrastruktur

Havnene i Frederikshavn og Hirtshals har nu fået anerkendt deres betydning som en del af Europas hovedtransportnetværk.

Havnene i Frederikshavn og Hirtshals har nu fået anerkendt deres betydning som en del af Europas hovedtransportnetværk.



Det skete tirsdag, da Europaparlamentet udpegede ikke bare havnene i Hirtshals og Frederikshavn, men også de tilknyttede vej- (E39 til Hirtshals og E45 til Frederikshavn) og jernbaneforbindelser som en del at EU-Kommissionens priorierede i hovedinfrastrukturnetværk – det såkaldte TEN-T Core Network.

Dermed har Europaparlamentet anerkendt de nordjyske transportkorridorer – herunder søtransportkorridorerne til Sverige og Norge – som infrastruktur med væsentlig europæisk betydning.

Dermed bliver det muligt at søge støtte fra EU’s TEN-T-midler, når infrastrukturen skal udbygges,

I en pressemeddelelse giver Hirtshals Havn, Transportministeriet samt EU-parlamentarikerne Anne E. Jensen (V) og Ole Christensen (A) en del af æren for, at det er lykkedes at få den nordjyske transportinfrastruktur prioriteret i EU.

- Jeg er meget tilfreds med resultatet af dagens afstemning og synes, at det er et flot resultat. Det betyder, at vi er kommet tættere på vigtig støtte til vej- og banestrækninger i Nordjylland.

Bestyrelsesformand for Hirtshals Havn, Anker Laden-Andersen, er tilfreds med indstillingen fra EU-parlamentets transportudvalg:

- Det her er det vigtigste der er sket for Hirtshals Havn siden privatiseringen i 2001, og det er en anerkendelse af Nordjyllands og Hirtshals Havns betydning for transportinfrastrukturen i Nordeuropa. Hirtshals Havns inddragelse i TEN-T Core Network sætter helt nye dimensioner for havnens udvikling og vækst, siger Anker Laden-Andersen og tilføjer.

- Det er blandt andet Hirtshals Havns centrale position som transportmæssigt omdrejningspunkt i forhold til Norge og især Oslo, der er grundlaget for, at havnen er blevet en del af TEN-T Core Network. Dermed viser Hirtshals Havns geografiske placering sig igen at være en stor styrke for havnen og dens muligheder som omdrejningspunkt for transport i Nordeuropa.

Glæde i Frederikshavn

”Oprykningen” vækker også glæde på Frederikshavn Havn.

- Frederikshavn Havn er blevet anerkendt som det vigtigste bindeled til den næststørste by i Sverige; Göteborg, og Sverige som helhed. Hermed stadfæstes havnens position i transportmæssig sammenhæng i Nordeuropa også, siger adm. direktør Mikkel Seedorf Sørensen.

- Vi arbejder på væsentlige udbygningsplaner for Frederikshavn Havn og det, at vi nu bliver en del af TEN-T Core Network giver os naturligvis endnu en begrundelse for at realisere planerne så hurtigt som det er muligt.

Placeringen af Hirtshals Havn og Frederikshavn Havn i TEN-T Core Network forventes at få en afgørende betydning for udviklingen i Nordjylland og de to nordjyske havnes positionering i den nordeuropæiske transportsektor.

TEN-T fakta

Trans Europæisk Net for Transport (TEN-T) er EU’s betegnelse for den infrastruktur i Europa, der er af overordnet betydning og som prioriteres i den fremtidige udviklingsplanlægning. TEN-T er delt i ”Core Network”, der udgør kernen og dermed hovedkorridorerne og de vigtigste omdrejningspunkter i Europas infrastruktur, og ”comprehensive network”, som udgør den resterende del af infrastrukturen i Europa. Hovedparten af EU’s midler til medfinansiering af infrastrukturprojekter er målrettet mod Core Network.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047