10 anbefalinger fra Luftfartsudvalget
Kastrup Lufthavns position som hub for luftfragt og flypassagerer i Norden- der er en afgørende fordel for dansk erhvervsliv og samfundsøkonomien - er under pres.
Derfor bør politikerne arbejde målrettet for at øge Kastrup Lufthavns konkurrenceevne. Det er en af konklusionerne i den redegørelse, som formanden for Luftfartsudvalget Henning Christoffersen har nu har afleveret til transportminister Henrik Dam Kristensen.
- Luftfarten i Danmark er et betydeligt større erhverv end de fleste forestiller sig. Op imod 50.000 personer er beskæftiget i mange hundreder af virksomheder; lige fra lufthavne og flyselskaber til mindre leverandører og serviceforetagener. Hertil kommer, at mange virksomheder vælger at slå sig ned i nærheden af en lufthavn. Derfor er luftfarten et erhverv, der bidrager både til vækst og beskæftigelse, og det indeholder store vækstperspektiver, sagde Henning Christophersen, da han præsenterede redegørelsen om Dansk Luftfart, som han betegnede som den mest omfattende og grundige beskrivelse af luftfartssektoren i Danmark i mands minde, på et pressemøde i den gamle Fritz Hammer luftfartsterminal fra slutningen af 1930’erne i Kastrup Lufthavn.
Redegørelsen understreger Kastrup Lufthavns særstatus i dansk luftfart på grund af lufthavnens størrelse og vigtigst som hub, med direkte flyforbindelser til det meste af Europa og til en række oversøiske destinationer. Den gensidige afhængighed mellem Kastrup Lufthavn og de danske provinslufthavne fremhæves også i redegørelsen.
- Men væksten kommer ikke af sig selv. Dansk Luftfart er stillet over for store udfordringer. Københavns Lufthavn er f. eks. i stærk konkurrence med Amsterdam om positionen som Nordeuropæisk hub, og denne konkurrence bliver skærpet yderligere, når den nye Berlin-Brandenburg lufthavn åbner til sommer, advarede udvalgsformanden.
Redegørelsen munder ud i 10 anbefalinger.
Ikke flere afgifterDen skærpede konkurrence fra andre europæiske lufthavne og lavprisflyselskaber, der tilbyder direkte ruter mellem regionale nordiske lufthavne og populære destinationer ude i Europa er netop baggrunden for, at et enigt Luftfartsudvalg fraråder regeringen og Folketinget, at bebyrde luftfarten med en genindførelse af passagerafgifter. Et tiltag, der står sort på hvidt i regeringsgrundlaget for S-SF-R-regeringen.
Transportminister Henrik Dam Kristensen er alligevel tilfreds med redegørelsen.
- Jeg synes, at Luftfartsudvalget har gjort et stort og grundigt stykke arbejde. Jeg glæder mig til at læse redegørelsen. Allerede nu har jeg noteret mig flere interessante forslag. Forslaget om et nyt ’safety-tillæg’ på cirka 6 kr. per afrejsende passager er interessant. Forslaget vil betyde, at danske luftfartsselskaber, lufthavne, flyejere, pilotelever og flyskoler under ét får nedsat deres nuværende betaling til Trafikstyrelsen, samt at udenlandske luftfartsselskaber vil komme til at bidrage til de tilsynsydelser, som de også nyder godt af, udtaler Henrik Dam Kristensen.
Stakeholder komité- Jeg er desuden glad for anbefalingen om at etablere en såkaldt stakeholder komité, som forslås ledet af Københavns Lufthavn. Jeg vil meget gerne bidrage til, at dette arbejde bliver en succes, så lufthavnens position kan styrkes endnu mere i fremtiden, sagde transportministeren.
I Brancheforeningen for Dansk Luftfart, hilses redegørelsen også velkommen.
- Danmarks økonomi er helt afhængig af vores adgang til stadig fjernere markeder. Turismen har ligeledes stor betydning. Og i de sammenhænge er en stærk luftfartssektor, der kan tilbyde tilgængelighed i verdensklasse, en helt afgørende forudsætning. Vi ser frem til at udvalgets anbefalinger inddrages i de fremtidige politiske overvejelser, siger Michael Svane, Brancheforeningen Dansk Luftfart.
Han har selv været medlem af Luftfartsudvalget, der blev nedsat af den foregående transportminister, Hans Chr. Schmidt.
- Alle udvalgets anbefalinger er vigtige, men helt afgørende er den grundlæggende anerkendelse af, at høj international tilgængelighed er nøglefaktoren for, at Danmark kan klare sig i den globaliserede verden. Og den position kan kun fastholdes og udvikles med et stærkt og konkurrencedygtigt dansk luftfartserhverv. Det kræver gode generelle rammevilkår, herunder at vi styrker indenrigsluftfarten samt sikrer sammenhængen mellem de forskellige transportformer og infrastrukturen, udtaler Michael Svane.
Luftfartsråd- Og så er vi særligt glade for, at der i udvalget er bred enighed om, at genindførelse af passagerafgifter er en dårlig ide. Det er positivt, at der i stedet peges på at reducere miljøpåvirkningen, blandt andet gennem udvikling og anvendelse af bæredygtige biobrændstoffer til luftfarten.
- Udvalget har været bredt sammensat, og synspunkterne har spændt vidt. Vi har derfor stor ros til formanden for hans konstruktive styring og evne til at forene synspunkterne.
Nu skal de mange tanker og ideer omsættes til politisk handling og initiativer. Vi ser frem til, at der politisk tages godt imod redegørelsen. Vi anbefaler i redegørelsen, at udviklingen fremadrettet bør følges i et Dansk Luftfartsråd, der løbende kan komme med anbefalinger til transportministeren. Vi tror det vil være af stor værdi for at holde momentum, slutter Michael Svane.