Transport & Lager: Effektiv bekæmpelse af bakterier, gær og skimmelsvampe kan forlænge fødevarers levetid.
Af Gwyn NissenSelv om en effektiv distribution i dag sørger for, at fødevarer i dag er så friske som mulige, når de transporteres på tværs af Europa, så er vejen til forbrugernes bord stadig lang – og fyldt med ”farer”.
Faren kommer paradoksalt nok fra nogle af de mange køleanlæg, der skal være med til at holde produkterne friske, men som i nogle tilfælde kan være med til at speede forrådnelsesprocessen op. Nu gør en ny dansk opfindelse op med problemet og forlænger fødevarernes levetid.
Selskabet Airvention i Aabenraa og dens nordjyske opfinder Henrik V. Hendriksen har udviklet et system, der ved hjælp af UVC-lys, titaniumdioxid og mikrobølgestråling destruerer de bakterier, vira, skimmelsvampe og gær, som sætter sig fast og spredes via køleanlæg i køletrailere og lagerhaller.
- Der er ikke sket noget på dette område i 30 år, og nogle steder bliver vi da også mødt med en vis skepsis og kan stille os op i rækken af ”mirakelmagere”. Men vi har virkelig fat i noget, der virker, siger Michael Stensbjerg, CEO i Airvention.
Analyser fra de første testanlæg har været positive. Teknologisk Institut har på et testanlæg på Grøntttorvet i København således registreret, at antallet af kim blev reduceret med 70 procent, mens gær og skimmel blev reduceret med over 90 procent.
Senest har Airvention fået mulighed for at opsætte et anlæg i Milanos største frugt- og grøntmarked – Europas næststørste fødevaremarked – som leverer ferske fødevarer til 10 millioner forbrugere – samt i et økologisk supermarked i Spanien.
- Interessen for vores produkt er p.t. størst hos producenterne i de producerende lande som Holland, Italien og Spanien, konstaterer Michael Stensbjerg, der dog understreger, at hele kølekæden på sigt bør sikre den højeste fødevarekvalitet.
Derfor satser Airvention også på, at CSC-systemet – Cooling System Cleaner – foruden i lagre, også skal rense luften i køletrailere.
Tænkt nytMichael Stensbjerg peger på, at Henrik Hendriksens opfindelse baserer på kendte teknologier.
- Teknologierne er bare tænkt sammen i en ny sammenhæng, hvorved de får en langt bedre effekt, forklarer Airventions direktør.
Køleanlægs-renseren har opnået patent i 138 lande, og Stensbjerg tror, at det på sigt bliver interessant for producenterne af køleanlæg, at montere CSC-systemet fra fabrikken.
- Vi er ikke direkte i dialog med dem, men jeg tror da, at de følger nøje med i, hvad det er vi foretager os, siger Michael Stensbjerg.
Airvention har haft Teknologisk Institut til at følge de første testanlæg, og også Bureau Veritas er indover CSC-systemet i forhold til at garantere systemets effekt.
I første omgang satser Airvention på forsyningskæden, men Michael Stensbjerg peger på, at der også kan være behov for at rense luften for bakterier, svamp mm. mange andre steder: for eksempel i hoteller, institutioner, sygehuse mm.
- Vi er åben for de muligheder, der måtte opstå undervejs, siger direktøren.
Michael Stensbjerg er overbevist om, at timingen for CSC-systemet er den rigtige.
- Fødevarespild er højt på dagsordenen i bl.a. FN, påpeger han, men han mener også, at der er god økonomi i det for producenterne og detailhandelskæderne, når frugt og grønt fersk frugt holder længere og bliver solgt i stedet for at blive smidt væk.
Selv om en eftermontering af CSC-systemet koster omkring 10.000 kr. pr. trailer, tror Stensbjerg også at regnestykket kan gå op for speditører og vognmænd.
- Det er vognmandens ”forsikring” i forhold til at kunne friholde sig for ansvar, hvis der skulle opstå problemer med de ferske varer – og mere offensivt kan vognmanden gå ud og vinde kunder på systemet, siger Michael Stensbjerg.
Han påpeger blandt andet, at CSC-systemet også fjerner lugte, hvorfor der f.eks. sagtens kan tages fisk med den ene vej og frisk frugt og grønt den anden vej - i samme trailer.
TålmodighedMichael Stensbjerg lægger ikke skjul på, at Airvention, der i disse måneder er ved at vokse med yderligere salgsmedarbejdere og en ingeniør, er ”utålmodig” i forhold til at få CSC-systemet udover rampen.
- Vi ved, at systemet virker, og derfor vil vi selvfølgelig gerne have det ud så mange steder som muligt. Men vi har det økonomiske grundlag, der skal til, for at have den nødvendige tålmodighed, og vi er også opmærksomme på, at mange potentielle kunder gerne vil se, at det virker. Derfor har vi i enkelte tilfælde tilbudt vores kunder en ”no cure – no pay”-model, fordi vi kender effekten af vores løsning, forklarer Airventions direktør.
FAKTAKøle-problemer
Køleanlæg er nærmest magneter for bakterier og andre mikroorganismer som gær, svamp mm. Når anlæggets fordamper bliver fugtig (kondens) byder køleanlæggets overflade perfekte vækstvilkår for mikroorganismerne.
Fra anlægget spredes disse mikroorganismer til fødevarerne, hvis holdbarhed forringes markant.
Mekanisk rensningDer er i de senere år kommet øget fokus på rensning af køleflader, men den mekaniske rensning fjerner kun det synlige skidt. Og lige så snart anlægget går i gang igen, starter processen med mikroorganismerne forfra.
Airventions Cooling Cleaner System virker ved at systemet konstant bestråler området omkring fordamperen og derved slår kim og bakterier i den cirkulerende luft ihjel.
CSC-systemet består af en højfrekvensenhed, som udsender kraftig mikrobølgebestråling, som populært sagt knuser skallen på mikroorganismerne, hvorefter de bestråles og ødelægges af kraftigt UVC-lys (katalyse ved hjælp af titaniumdioxid og lys).
AirventionBag Airvention står foruden opfinderen Henrik V. Hendriksen også Aabenraa-virksomheden Mayday Invest A/S.
70-årige Henrik V. Hendriksen har en mangeårig baggrund indenfor køle- og ventilationsbranchen.
Flere af topfolkene i Mayday Invest har baggrund i Fleggaard-koncernen og tilknyttede virksomheder som Dangaard Telecom, der siden blev til Brightpoint.