Regeringen opgiver betalingsringen
Tiltagende modstand i især Socialdemokraternes bagland kostede betalingsringen i København livet.
Flere medier kunne allerede i går meddele, at S-SF-R-regeringen har opgivet betalingsringen på grund af den stigende folkelige modstand mod projektet, der skulle løse trængselsproblemerne i København. Her til morgen blev beslutningen officiel.
I stedet for betalingsringen afsætter regeringen én milliard kroner til forbedring af den kollektive trafik over hele landet – heraf går en halv milliard kroner til at nedsætte billetpriserne, mens resten skal anvendes til materielforbedringer.
Sænkelsen af billetpriserne er et beskedent plaster på såret til SF, der ved regeringsdannelsen sidste efterår måtte sluge mange politiske kameler. Betalingsringen var en af de få SF-mærkesager, der fik plads i regeringsgrundlaget.
- Vi fik ikke det, vi gerne ville, men i stedet for at blive ked af det, så har vi valgt at se på, hvad vi kan få, udtalte SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal i TV2 til morgen, hvor han betegnede den politiske kovending som en sejr.
Der nedsættes nu en kommission, der inden udgangen af 2012 skal komme med anbefalinger til, hvordan man løser trængselsproblemerne i København.
Glade vognmændI vognmandsorganisationen Dansk Transport & Logistik betegner adm. direktør Erik Østergaard opgivelsen af betalingsringen som en meget klog beslutning.
Ifølge regeringsgrundlaget var tankegangen bag ved en betalingsring, at den skulle opfylde tre formål: Først og fremmest skulle den nedbringe trængslen i hovedstaden, der med årene er blevet værre på trods af, at trafikken har været faldende. Dernæst skulle den indbringe et provenu tilstrækkeligt stort til at finansiere en bedre og billigere kollektiv trafik. Og som en afledt effekt var det også tanken, at begrænsningen af biltrafikken skulle begrænse luftforureningen. Det har vist sig at ingen af disse forudsætninger har kunnet opfyldes i nævneværdigt omfang, siger Erik Østergaard.
DTL-direktøren giver derfor roser til regeringen for at tage konsekvensen og droppe betalingsringen samt ikke mindst at nedsætte en kommission, der skal kulegrave baggrunden for den øgede trængsel. Han anser nemlig fortsat trængselsproblemet for så presserende, at noget skal gøres:
- Det er vores klare opfattelse, at der gennem de senere år er fjernet vejkapacitet i København samtidig med, at kommunen ikke har foretaget sig noget for at skabe et bedre trafikflow på hovedstadens indfaldsveje og centrale vejnet. Det er en af hovedårsagerne til, at trængslen i København er blevet værre. DTL har siden tankerne om en betalingsring første gang blev luftet under tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard slået på tromme for, at der gøres andet og mere end blot at brandbeskatte bilismen i hovedstaden.