23948sdkhjf

Dyretransportører vil have bedre retssikkerhed

ITD og DTL arbejder sammen med blandt andre 3F og Landbrug & Fødevarer for at sikre dyretransportører mod ulige krav fra myndighedernes side.

ITD og DTL arbejder sammen med blandt andre 3F og Landbrug & Fødevarer for at sikre dyretransportører mod ulige krav fra myndighedernes side.



ITD og DTL har holdt møde med blandt andre 3F og Landbrug & Fødevarer. Målet var at etablere et fælles arbejde for, at dyretransportører ikke længere risikerer ulige og vilkårlig behandling fra myndighedernes side.

I dag kan chaufføren få en erklæring fra en dyrlæge i forbindelse med, at transporten begynder. Imidlertid kan en anden dyrlæge på slutdestinationen mene, at dyrene ikke er transportegnede. Så risikerer transportørerne og chaufføren at blive anklaget og retsforfulgt.

- Her er det nødvendigt med en betydelig bedre retssikkerhed. Dyrlægerne skal stille med ens krav, og det skal fuldstændigt på plads, hvad et transportegnet dyr er, siger juridisk konsulent Lisbet Hommelhoff fra ITD.

Havner chauffører og dyretransportører i retssager og vinder en sag, får de sjældent dækket mere end en tredjedel af sagens omkostninger. Det sker, selvom staten i udgangspunktet er ansvarlig for sagens omkostninger og vognmandens advokatregninger, når vognmanden vinder. Imidlertid er satserne ikke blevet reguleret i flere år, og derfor bliver de reelle omkostninger langt fra dækket.

Det får ifølge ITD mange vognmænd til slet ikke at tage sagerne op, hvilket er problematisk for retssikkerheden.

DTL deltog i et møde i Justitsministeriet i december, og her tilkendegav Justitsministeriet, at det er i orden at straffe en transportør for at køre med et tvivlsomt dyr, selv om en dyrlæge forinden har sagt god for, at det kan transporteres. Justitsministeriet bekendtgjorde også, at det er i orden at straffe chauffører for at have transporteret dyr, der har en skade, der først kan ses, når dyret er skåret op.

- Det er en urimelig og uholdbar situation, siger konsulent Lisbet Hagelund fra DTL. Vognmænd og chauffører skal alene have ansvar for de områder, hvor de kan gøre en forskel. DTL finder, at bedre retssikkerhed og dyrevelfærd kan gå langt bedre hånd i hånd.

DTL beder myndighederne om en åben og konstruktiv dialog om problemerne og mødes med Fødevarestyrelsens direktør senere på måneden. Her vil regler og praksisser blive diskuteret.

Dyre klip

ITD mener, at det vil være en fordel at få bedre styr på ansvarsfordelingen for dyrs transportegnethed mellem landmænd og chauffører. Mange chauffører har reelt ikke mulighed for at opdage eventuelle problemer med dyrene, hvis der ikke er tale om synlige skader.

- Dyrevelfærden skal naturligvis være helt i top, men det er afgørende at få kigget på udfordringerne for chauffører og vognmænd, så de ikke risikerer høje bøder for at udføre deres daglige arbejde, lyder det fra Lisbet Hommelhoff.

Usikkerheden giver ekstra udfordringer på grund af den klippekortordning, der er på dyretransportområdet. Ordningen fungerer på nogenlunde samme måde som klip i det almindelige kørekort. For dyretransportører giver tre overtrædelser en betinget frakendelse af retten til at køre med dyr.

Selvom om det i første omgang er det billigste og letteste for vognmanden eller chaufføren at betale bøden, så kan det derfor blive meget dyrt, hvis man mister sin autorisation til at køre med dyr efter tre klip. Og de tre klip kan være baseret på eksempelvis to dyrlægers vidt forskellige vurderinger.

Danmark har det højeste niveau

EU anser det danske niveau for dyretransporter for at være det højeste i Europa og arbejder i øjeblikket for at få resten af de europæiske lande op på dansk niveau.

Deltagerne i mødet overvejer nu mulige løsninger på udfordringerne for dyretransportører. Inden for en måned vil der blive holdt et nyt møde, hvor forslagene til løsninger og den videre vej frem skal diskuteres.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.994