Spiseligt kompromis om arbejdstid for selvkørende vognmænd
ITD anser udkast til dansk direktiv for selvkørende vognmænds arbejdstid for et fornuftigt kompromis.
EU’s omstridte arbejdstidsdirektiv for selvkørende vognmænd er på vej ind i dansk lovgivning. Trafikstyrelsen er på vej den bekendtgørelse, der skal udlægge hvordan direktivet i praktisk skal forvaltes i Danmark.
I International Transport Danmark (ITD) anser man udkastet til bekendtgørelsen for et fornuftigt kompromis omkring et EU-direktiv, som ellers er problematisk for selvkørende vognmænd.
Falske vognmændBeslutningen om, at selvkørende vognmænd skal overholde arbejdstidsdirektivet, blev vedtaget af EU-parlamentet i april 2010. Argumenterne er, at de selvkørende vognmænds hidtidige fritagelse giver dem en konkurrencefordel i forhold til ansatte chauffører. Samtidig vurderede et flertal af parlamentarikerne, at den lange arbejdstid udgør en fare i trafikken.
Dertil kommer en række eksempler, hvor vognmænd eller speditører angiveligt har overtalt chauffører til at blive ”falske” selvkørende vognmænd. Herefter kan chaufførerne så arbejde flere timer.
- Som udgangspunkt synes vi ikke, at et direktiv skal bestemme over selvstændiges arbejdstid. Det ligger i begrebet ”selvstændig,” at man selv styrer, hvornår man arbejder. Det er også vigtigt at huske, at en selvkørende vognmand allerede er omfattet af køre-hvile-tids-reglerne, siger adm. direktør Jacob Chr. Nielsen fra ITD.
Godt samarbejdeITD anerkender, at Danmark er forpligtet til at implementere direktivet.
- Når direktivet er vedtaget, er vi forpligtet til at indføre det i Danmark, og alt i alt har vi haft et fint samarbejde med Trafikstyrelsen om sagen. Jeg synes, det nuværende udkast viser en pragmatisk holdning fra begge sider, og resultatet er spiseligt, mener Jacob Chr. Nielsen.
ITD har forståelse for, at der skal være regler for selvkørende vognmænd, men er samtidig glad for, at udkastet til bekendtgørelsen ikke øger den administrative byrde i stor grad.
- Transportbranchen lider i forvejen under meget tunge administrative byrder, men det ekstra papirarbejde i udkastet ser fornuftigt ud. Det kunne have været langt værre, mener Jacob Chr. Nielsen.
Højst 48 timerReglerne betyder, at en selvkørende vognmand principielt ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit. Imidlertid er arbejde som kundemøder, årsopgørelser og lignende ikke med i beregningen, hvilket gør, at det fortsat er muligt at drive en selvstændig virksomhed.
På sigt håber ITD, at arbejdstidsdirektivets brug over for selvstændige bliver ophævet igen. Lige nu er målet for ITD dog at sikre, at reglerne ikke bliver strammet yderligere fremover. Faktum er, at der er brug for de selvkørende vognmænd.
- Selvkørende vognmænd har det svært, men er en afgørende og vigtig del af dansk og europæisk vejtransport. Deres bidrag til at få varerne ud i butikkerne er uundværlig, og derfor skal vognmændene ikke begrænses af unyttigt bureaukrati, siger Jacob Chr. Nielsen.
ITD er ved at lave en formular, som selvkørende vognmænd fremover kan benytte, når de skal gøre deres tidsforbrug op.
Folketinget har tredje behandling af reglerne 23. februar 2012, og bekendtgørelsen træder efter planen i kraft 1. marts 2012.