23948sdkhjf

Så kom banen på plads

Bredt forlig bag store baneprojekter.

Bredt forlig bag store baneprojekter.



Der er indgået en politisk aftale på transportområdet med et bredt flertal i Folketinget (S, RV, SF, V, DF, LA og K). Aftalen har fire hovedpunkter og har især fokus på jernbanetrafikken:

Elektrificering af jernbanenettet, anlæg af dobbeltspor i Sønderjylland, anlæg af to nye stationer ved kommende ”supersygehuse” i Hillerød og Gødstrup og forberedende arbejder til en ny metroafgrening til Københavns Nordhavn.

Med aftalen besluttes projekter for mere end 2 mia. kr.

- Vi tager nu et afgørende skridt for togdriften i Danmark. Elektrificering af jernbanen er både godt for klimaet, en god forretning for samfundet og vil på lidt længere sigt give en mere stabil togdrift i Danmark, siger transportminister Henrik Dam Kristensen. I første omgang handler det om at få elektrificeret strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov ved Kolding, som vil stå færdig i 2015.

Desuden er det besluttet at anlægge dobbeltspor på strækningen mellem Vamdrup og Vojens for at fjerne en flaskehals i den jyske banekorridor mellem Danmark og Tyskland. Politikerne er ellers blevet advaret, at dette anlægsbyggeri i flere år ville gå udover godstrafikken, men i forbindelse med aftalen er der samtidig afsat penge til at anvende en ”optimeret udførelsesmetode, så vi mest muligt undgår at genere godstrafikken i korridoren under anlægsarbejderne.”

- Jeg er glad for, at vi trods den økonomiske situation alligevel med denne aftale kan igangsætte nogle gode projekter rundt i lande, siger transportministeren.

Hovedpunkterne i aftalen

• Elektrificering af jernbanenettet: Elektrificering af strækningen Esbjerg-Lunderskov igangsættes og vil være færdig i 2015. Der afsættes 1.194 mio. kr. til arbejdet. Desuden udarbejdes anlægsoverslag for at elektrificere følgende strækninger: Køge Nord-Næstved, Roskilde-Kalundborg og Fredericia-Aarhus.

• Anlæg af dobbeltspor i Sønderjylland: Der anlægges dobbeltspor på banestrækningen mellem Vamdrup og Vojens. I aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 reserverede parterne 0,7 mia. kr. (2009-priser) til anlægget, og der afsættes nu yderligere 55 mio. kr. til optimeret udførelse, så man undgår at genere godstrafikken i korridoren mest muligt i anlægsperioden. Det forventes, at strækningen åbner i 2015.

• Nye stationer ved sygehuse i Hillerød og Gødstrup: Der afsættes 46,5 mio. kr. til en ny station ved det kommende regionssygehus i Hillerød og 16,5 mio. kr. til en ny station ved det kommende regionssygehus i Gødstrup. Stationerne vil være med til at sikre en høj tilgængelighed til de nye sygehuse.

• Metro til Københavns Nordhavn: En ny metroafgrening fra Cityringen til hovedstadens nye byudviklingsområde i Nordhavnen vil løfte den kollektive trafik og gavne beboere og virksomheder i den kommende bydel. Det er med aftalen besluttet, at Metroselskabet i 2012 kan igangsætte forberedende arbejder til en Nordhavnsmetro for i alt 96 mio. kr.

Tilfreds politiker

Også Venstres Kristian Pihl Lorentzen er tilfreds – ikke mindst med at mulighederne for at inddrage private investorer såsom pensionsfonde m.fl. undersøges.

- Sådanne OPP projekter har man nemlig gode erfaringer med i andre lande, hvor også danske pensionsmidler er på banen i forhold til investering i infrastruktur, siger Lorentzen. Mon ikke mange pensionssparere vil bifalde, at deres opsparing i stedet kommer til at arbejde i Danmark – med et passende langsigtet afkast.

Han peger på, at elektrificeringen til Esbjerg betyder, at der fra 2015 også sker en ”hårdt tiltrængt forbedring af den fortvivlede materielsituation hos DSB i kølvandet på IC4-affæren”:

- Det er noget, der vil gavne passagerne i store dele af landet.

Sporskifte

- I Venstre glæder vi os også over, at den nye aftale indebærer anlæggelse af dobbeltsport mellem Vojens og Vamdrup som aftalt med det store trafikforlig fra 2009. Indgåede forlig og aftaler er nemlig et løfte til befolkningen, der skal holdes. Vi har nu afsat yderligere 55 mio. kr. til projektet, så anlæggelse af dobbeltsporet frem mod 2015 kommer til at ske med så små gener for togtrafikken som muligt. Vi kan i sagens natur ikke helt undgå forstyrrelser af togtrafikken i anlægsperioden. Men nu kommer de ned på et niveau, der er til at leve med. Med den nye aftale markerer vi et sporskifte i dansk jernbanepolitik, så vi kan komme på højde med resten af Europa når det gælder moderne og miljøvenlig togmateriel. Vi er kort sagt kommet på sporet af en bedre bane, siger Pihl Lorentzen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063