Store køretøjer dræber i trafikken
Debatindlæg: Dansk Fodgænger Forbund tvivler på fordelene ved de 25,25 meter lange og 60 tons tunge modulvogntog.
Debatindlæg: Dansk Fodgænger Forbund tvivler på fordelene ved de 25,25 meter lange og 60 tons tunge modulvogntog.
Reaktionen har modtaget et debatindlæg fra Dansk Fodgænger Forbund:
»Transportministeren jubler over de nye, store modul-lastbiler, og vil forlænge forsøgsperioden, men overser helt at miljøfordelen er kortvarig, og trafiksikkerheden bliver taberen.Lastbiler er den store dræber i trafikken, ifølge Danmarks Statistik. I 2009 var de indblandet i mellem 2 og 4 procent af sammenstød med de svage trafikanter, men tegnede sig for hele 17 procent af trafikdræbte cyklister, knallerister og fodgængere. Det er en overrepræsentation på 6 gange det forventelige, advarer Dansk Fodgænger Forbund.
Det er en uheldig udvikling siden 2005, hvor en lastbil angiveligt var modpart i 3-7 % af uheldene, men stod for 21 % af de dræbte, svage trafikanter, eller en overrepræsentation på omkring 4 gange.
- Dette er simpelthen dokumentation for at jo større køretøjerne bliver, jo farligere er de for de svageste trafikanter i trafikken, og derfor er vi imod disse endnu større køretøjer, især når de som nu bliver ledt gennem tæt befolkede områder, siger ingeniør Mikael le Dous, landsformand for Fodgængerforbundet.
- Planen var jo oprindeligt at disse ekstra store lastbiler udelukkende skulle køre på specielle strækninger, som enten var sikre i forvejen, eller ville blive ekstra sikrede. Men der skete meget hurtigt det at mega-lastbilerne også fik tilladelse til at køre i tæt bebyggelse, så de kunne komme til færgerne. Sådan skete det i adskillige havnebyer, fx i Helsingør, hvor der først skal udføres et af de farlige højresving, hvorefter lastbilerne passerer lige forbi en skole. Den farligst tænkelige kombination, siger fodgængerformanden.
Tvivlsom miljøeffekt
- Og så er miljøeffekten af modulvogntogene på bare lidt længere sigt endda yderst tvivlsom, som enhver førsteårs handelsstuderende allerede ved. Argumentet for at tillade større lastbiler er jo at der kan være flere varer i den samme vogn, og så falder transportudgifterne for hver transporteret enhed, og CO2 udslippet falder også, når der bliver færre lastbiler. Men det er en vildfarelse, hævder fodgængerformanden.
- Når udgiften for hver transporteret enhed falder, vil der pludselig være flere varer som det kan betale sig at transportere, og dermed stiger mængden af transporter til et højere niveau end før. Dette betyder endnu flere farlige lastbiler på vejene, og dermed stiger også CO2-udslippet til et endnu højere niveau end før. Så vi ender altså med at trafikken stiger, udslippet stiger, og antallet af trafikdræbte svage trafikanter stiger, forudser Mikael le Dous.
-Vi forstår godt hvis transportbranchen jubler, og det er forståeligt hvis transportministeren tror at se en glædelig udvikling, men hverken trafikanter eller miljøfolk har noget at glæde sig over i denne sag, hvor en vildfarelse fører til forringelse af miljø og sikkerhed.«