Rederiforening afviser kritik af våbentransporter
Det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI hævder, at danske handelsskibe står for en uforholdsmæssig stor andel af våbentransporterne til konfliktområder og diktaturstater.
Det fremgår af rapporten Maritime Transport and Destabilizing Commodity Flows, som SIPRI netop har offentliggjort.
Her forsøger forfatterne at opgøre, omfanget af såkaldte destabiliserende transporter. Et begreb, der ikke bare dækker transport af våben og materiel, der både har civile og militære anvendelsesmuligheder, men også narkotika.
- Danmark er placeret på en 11. plads, men ser man alene på involvering i destabiliserende våbentransporter, ligger Danmark helt oppe på en global sjetteplads, udtaler en af rapportens forfattere, briten Hugh Griffiths, der tidligere for FN har afdækket våbensmugling på Balkan og i det tidligere Sovjetunionen, ifølge information.dk.
Danske rederier skal være attraktive våbentransportører, fordi danske rederier er meget velrenommerede. SIPRI afviser at den prominente danske placering skyldes den forholdsvis store danske handelsflåde. Store rederier som Maersk Line sejler primært våben for USA og andre NATO-lande – der slet ikke er medtaget i rapporten.
- Når Danmark ligger så højt på listen, skyldes det en række mindre rederier, der i høj grad er specialiseret i at transportere våben og ammunition til udviklingslande, siger Hugh Griffiths.
SIPRI vurderer, at denne type transporter er destabiliserende fordi de risikerer at blive anvendt til optrapning af eksisterende konflikter eller til krænkelse af menneskerettighederne.
Politisk ansvarI enhedslisten ser partiets udenrigspolitiske ordfører gerne, at de danske regler for våbentransport på danske skibe mellem tredjelande bliver strammet kraftigt.
- I dag har vi meget skrappe regler for produktion af våben, men meget løse regler for transport af våben. Det vil vi gerne ændre, siger Christian Juhl (EL).
Regeringen afviser dog dansk enegang, da både udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og justitsminister Morten Bødskiv (S) i et skriftligt svar fastslår, at internationale problemer kræver internationale løsninger.
I Danmarks Rederiforening afviser man kritikken med henvisning til, at der allerede er fastlagt politiske rammer for rederiernes transport af våben.
- Siden 2005 har Folketinget defineret, hvilke lande danske rederier må sejle våben til og fra. Det er politikerne og ikke rederierne, der driver politik. Hvis der er politisk utilfredshed med, hvilke lande der sejles våben til, må Folketinget beslutte at forbyde transport til disse lande, siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen til Politiken.dk