Seychellerne retsforfølger fire ’danske’ pirater
Det danske orlogsskib Absalon tyndede inden weekenden ud i beholdningen af tilfangetagne pirater, da man overdrog fire pirater til myndighederne på Seychellerne. (Foto: Søværnet)
De har sammen med 21 ’kolleger’ siddet fanget på Absalon, siden det danske krigsskib tvang piraterne til at overgive sig og det kaprede fiskeskib – de anvendte som moderskib -7. Januar i år.
Ombord på dhowen Tahiri fandt Absalons besætning 14 iranske og pakistanske fiskere, der siden – efter eget ønske - fik lov til at sejle hjem i deres eget skib, efter endt afhøring om bord på Absalon.
På fotoet vinker piratmoderskibets oprindelige besætning farvel til deres befriere ombord på Absalon, da de påbegynder sejladsen hjemad.
Seychellerne har tidligere afvist at retsforfølge de 25 somaliske pirater, blandt andet med henvisning til det hastigt voksende antal somaliske pirater i ø-statens fængsler.
Men i sidste uge indvilligede Seychellerne så i at retsforfølge fire af de somaliske pirater – der betegnes som den hårde kerne.
- Vi må have forståelse for, at de lande, som indvilliger i at retsforfølge pirater ikke nødvendigvis har kapaciteten til også at sørge for afsoningen. Derfor støtter vi også opbygning af fængselskapacitet i Somalia, så de dømte somaliske pirater med tiden kan overføres til afsoning dér, udtaler Villy Søvndal.
Udenrigsministeriet har ikke opgivet at få de øvrige pirater retsforfulgt, men ønsker ikke at kommentere hvilke lande, der forhandles med.
Rederforening ønsker ændret fokusI Danmarks Rederiforening er man på den ene side glad for, at det nu ser ud til at det for tredje gang lykkedes at få ’danske’ pirater stillet for retten. Men foreningen ser på den anden side hellere, at Forsvaret koncentrerer indsatsen for at fange og afvæbne piraterne inden de kaprer flere skibe, frem for at bruge uger på at forsøge at få en af landene i regionen til at påtage sig retsforfølgelsen.
- Vi synes jo allesammen, at det er vigtigt, at få dømt kriminelle, men nogen gange er vi jo nødt til at være lidt lavpraktiske og sige, at det er besværligt at sejle rundt med de her fanger," siger vicedirektør Jan Fritz Hansen i Danmarks Rederiforening ifølge nyhedsbureauet Newspaq.
- Få dem i stedet i land, og så lad krigsskibet gøre, hvad det kan for at bekæmpe piratangreb, forklarer Jan Fritz Hansen.