23948sdkhjf

Stor bøde til DTL for konkurrence-overtrædelse

Dansk Transport & Logistik idømt bøde på 400.000 kroner for udgivelsen af en årlig omkostningsprognose til medlemsvirksomhederne.

Dansk Transport & Logistik idømt bøde på 400.000 kroner for udgivelsen af en årlig omkostningsprognose til medlemsvirksomhederne.



Københavns Byret afsluttede i går torsdag en langstrakt sag om overtrædelse af konkurrencereglerne mod vognmandsorganisationen Dansk Transport & Logistik (DTL)

Det skete, da DTL blev kendt skyldig og idømt en bøde på 400.000 kroner for i årene 2001 til 2006 at have udgivet en årlig omkostningsprognose til medlemmerne.

Omkostningsprognosen – som DTL selv ophørte med at udsende i 2006, hvor Konkurrencestyrelsen udsendte retningslinjer for branhceforeninger i forhold til konkurrencereglerne – havde tidligere ikke vakt opsigt, da vognmandsorganisationen selv orienterede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om prognosens eksistens allerede i 2001 og siden i 2006.

Men i marts 2008 gennemførte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen et kontrolbesøg hos DTL for at finde beviser på overtrædelse af konkurrencereglerne.

Det førte til otte anklagepunkter mod DTL, som efterfølgende blev fulgt af Konkurrencerådet.

DTL valgte at indbringe afgørelsen i Konkurrencerådet for en højere instans Konkurrenceankerådet., der i 2009 frifandt vognmandsorganisationen i fem og et halvt af de otte anklagepunkter.

Trods nederlaget i ankerådet valgte Konkurrencestyerelsen at overgive de to ’overlevende’ anklagepunker til Statsadvokaten, der efter knapt et år rejste tiltale mod DTL ved byretten for ét forhold: udsendelsen af den årlige omkostningsprognose.

Kravet var en bøde på mindst en halv million.

Byretten har med dommen fastslået at omkostningsprognosen var i strid med konkurrencereglerne, fordi den kunne medvirke til at ensrette prisdannelsen i vognmandsbranchen. DTL har dog fået rabat på bødestraffen i forhold til anklagerens krav, hvilket først og fremmest skyldes at vognmandsorganisationen af egen drift selv indstillede udgivelsen af prognosen, da retstilstanden først blev klarlagt med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vejledning til brancheforeninger i 2006.

En lang række andre brancheforeninger har udgivet tilsvarende omkostningsprognoser i perioden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063