Dansk piratjagt på kant med menneskerettigheder
Søværnet overtræder Menneskeretskonventionen, når det tager 30-40 dage før formodede somaliske pirater stilles for en dommer.
Da det danske orlogsskib Esbern Snare i juni overdrog 24 pirateritiltalte somaliere til retsforfølgelse i Kenya, så havde Danmark krænket Den europæiske Menneskeretskonvention. Sådan lyder vurderingen fra flere danske og udenlandske jurister, ifølge dagbladet Information.
De 24 mistænkte somaliere – der blev pågrebet efter en dramatisk ildkamp med Esbern Snares besætning, hvor fire pirater blev dræbt og yderligere 10 sårede – var fængslet om bord på det danske krigsskib i 30 dage, før de blev stillet for en dommer.
Ifølge den danske grundlov skal myndighederne fremstille en tilbageholdt borger for retten inden for 24 timer, så dommeren kan tage stilling til, om der er grundlag for en varetægtsfængsling. Den europæiske Menneskeretskonvention giver myndighederne en frist på 48 timer, men tillader dog i særlige tilfælde, at der går længere tid.
Da det danske orlogsskib Absalon i 2009 pågreb fem pirater, der siden er blevet dømt ved en domstol i Holland, gik der 40 dage før de blev stillet for en dommer.
- Når man frihedsberøver en person, skal vedkommende præsenteres for en dommer så hurtigt som muligt ifølge Menneskerettighedskonventionen, og det er bestemt ikke sket i disse to tilfælde, siger dr.jur. Birgit Feldtmann fra Syddansk Universitet.
Hun har specialiseret den indviklede jura, der gælder for den internationale indsats mod pirateriet.
Feldtmann erkender, at der kan være særlige forhold, der forhindrer, at piratmistænke bliver stillet for en dommer, men påpeger at konventionen kræver, at fremstillingen for en dommer skal ske ”promptly”, der kan oversættes til ”uden forsinkelse”.
- Men 30 eller 40 dage er længere, end man med rimelighed kan trække det, siger hun.
Hollandsk kritikDa Distriktsdomstolen i Rotterdam i juni i år idømte de fem somaliske pirater – som Absalon pågreb i 2009 – fængselsstraffe på 4,5 til 7 års fængsel, så faldt der besk kritik af til Danmark.
Domstolen fastslog, at Menneskeretskonventionen var blevet overtrådt, fordi der gik 40 dage før piraterne blev fremstillet for en Dommer.
Dagbladet Information nævner ikke, at en væsentlig årsag til de urimeligt lange tilbageholdelses-perioder, i begge tilfælde, primært skyldes de komplicerede juridiske og diplomatiske processer, der præger piratsager, fordi det er vanskeligt at finde nationer, der har retslig kompetence – og politisk vilje – til at retsforfølge de piratmistænke somaliere.
I det nyeste tilfælde fra juni i år, blev de 24 somaliere fængslet ’in absentia’ ved Byretten i København.
Domstolen i Holland vurdere i sin dom, at et teknologisk avanceret land som Danmark, bør være i stand til at fremstille de piratmistænke fanger for en dommer via et videolink – som det sker, når den hollandske flåde pågriber pirater.