23948sdkhjf

Rød blok truer DIS

Danske rederier er parat til at pakke kufferten, hvis S-SF barberer DIS-ordningen og tonnageskatten.

Danske rederier er parat til at pakke kufferten, hvis S-SF barberer DIS-ordningen og tonnageskatten.



En skatteprocent på én procent er ikke helt så imponerende, som Mogens Glistrups berømte – eller måske snarere berygtede – skatteprocent på nul. Men de fleste danske virksomheder vil givetvis gerne bytte skatteprocent med de danske rederier, der i perioden 2001-2009 betalte knap én procent i skat af et samlet overskud på 54,5 milliarder kroner.

Opgørelsen fra Skat over statens provenu fra tonnageskatten, som rederierne betaler i stedet for almindelig selskabsskat får nu ifølge Børsen den kommende S-SF-regering til at rette kikkerten mod den kontroversielle skatte-rabat til danske rederier.

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og ikke mindst Enhedslisten – der længe har kritiseret tonnageskatten og Dansk Internationalt Skibsregister - vil nu undersøge om, særbeskatningen af danske rederier skal begrænses.

- Vi har meldt ud, at vi vil se kritisk på hele erhvervsstøtteområdet med henblik på, at få det største mulige afkast ud af det. Og der er ingen, der er fredet i den sammenhæng, siger erhvervsordfører Orla Hav fra Socialdemokraterne til dagbladet Børsen.

Rød blok har planer om at beskære den nuværende erhvervsstøtte på årligt 22 mia. kroner med omkring en fjerdedel. Rederierne er en af de sektorer, der står i skudlinjen.

Enhedslisten parat

Mens SF fortsat er forsigtig med at udpege sparemål, så er der ingen tøven i Enhedslisten, selv om forhandlingerne om regeringsgrundlaget for den nye regering under Helle Thorning-Schmidt endnu ikke er afsluttet.

- Vi mener, at rederierne skal betale det samme i skat, som alle andre virksomheder. Det betyder, at man må lave hele konstruktionen med tonnageskat om, så rederierne betaler almindelig selskabsskat af deres overskud, siger Frank Aaen fra Enhedslisten til avisen.

Det Radikale Venstre, der stemte for tonnageskatteordningen i 2001, sidder med de afgørende mandater, hvis tonnageskatten skal afskaffes. Partiet har dog ikke ønsket at kommenterer spørgsmålet.

Det Økonomiske Råd (Vismændene) har tidligere anbefalet, at tonnageskatteordningen og eventuelt DIS-ordningen blev afskaffet.

Udflagning på stribe

I Danmarks Rederiforening vækker de politiske trusler mod DIS og tonnageskatten alvorlig bekymring, fordi man mener, det vil tvinge danske rederier til at udflage flåden til mere gunstige skattevilkår.

Danmark er bare et af en lang række lande over hele verden, der tilbyder rederierne fordelagtige skattevilkår. Senest er Tyskland fulgt efter, hvilket har fået mange tyske rederier til at hjemflage tonnage. Omvendt i Sverige, hvor man fastholder, at rederierne skal betragtes som enhver anden erhvervsvirksomhed, når det gælder beskatningen. Derfor udflages den svenske handelsflåde med stormskridt i disse år – blandt andet til Danmark.

I Danmarks Rederiforening er holdningen, at man slet ikke kan betragte DIS og tonnageskatten som subsidier, fordi de reelt er en international standard.

- Det er et internationalt driftsvilkår, som gælder for 80 procent af verdens handelsflåde, siger vicedirektør Jan Fritz Hansen, Danmarks Rederiforening, der vurderer at dansk enegang på området vil føre til udflagning af store dele af den danske handelsflåde, til Børsen.

Danske rederier bidrager med en valutaindsejling på omkring 175 milliarder kroner og beskæftiger mere end 100.000 ansatte.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079