23948sdkhjf

Danske Maritime klager over dok-støtte

Efter i månedsvis forgæves at have søgt informationer fra Transportministeriet om grundlaget for beslutningen om at bruge 35 millioner kr. til en tørdok til Thyborøn havn har Danske Maritime valgt at klage direkte til ombudsmanden.

Efter i månedsvis forgæves at have søgt informationer fra Transportministeriet om grundlaget for beslutningen om at bruge 35 millioner kr. til en tørdok til Thyborøn havn har Danske Maritime valgt at klage direkte til ombudsmanden.



- Vi blev nægtet oplysninger, fordi Transportministeriet frygter en retssag, siger Jenny N. Braat, direktør for brancheforeningen Danske Maritime. Det er helt grotesk, at oplysninger om en offentlig støtte holdes hemmelig alene med den begrundelse, at vi protesterer over, at den er ulovlig og derfor kan blive genstand for en retssag.

Kort før valgdagen erklærede daværende transportminister Hans Christian Schmidt, at han ville overføre 35 mio. kr. til Fiskerifonden, så pengene derigennem kunne udbetales. Dette til trods for at han i februar 2011 lovede Folketingets Finansudvalg at notificere støtten over for Kommissionen, inden støtten blev udbetalt til havnen. Kommissionen har endnu ikke svaret.

Finansudvalget bevilgede pengene efter transportministerens løfte, men de skulle ikke gå til Fiskerifonden, der har sine egne regler for, hvordan støtte udbetales – og det er ikke de regler, der er fulgt her, påpeger Braat.

Danske Maritime håber, at den ulovlige udbetaling ikke blev gennemført inden valget, og at den kommende minister på området vil sikre, at danske og europæiske regler overholdes.

- Hidtil har Hans Christian Schmidt forsikret om, at støtten var lovlig, men det virker suspekt, at en udbetaling åbenbart kræver en ulovlig omgåelse af EU’s regler og et brud på løftet til Finansudvalget. Da Hans Christian Schmidt anmeldte støtten til EU, fik han det svar, at støtten ikke måtte udbetales, før Kommissionen havde set på sagen og eventuelt godkendt den. Hvis støtten udbetales nu, vil det klart være i strid med denne ’stand-still’-forpligtelse, siger Jenny Braat.

Danske Maritime finder det ”forkasteligt at skyde offentlige penge i en erhvervsinvestering, som hverken er undersøgt eller er privatøkonomisk bæredygtig”.

Foreningen vil arbejder derfor fortsat for, at den konkurrenceforvridende støtte ikke bliver gennemført.

- Danske Maritime mener, at der kan findes bedre måder at bistå Thyborøn. Man kunne investere i infrastruktur – eksempelvis ved at uddybe sejlrenden. Dansk støtte til en helt ny tørdok ville gøre det vanskeligt at gå imod konkurrenceforvridende statsstøtte i udlandet fremover, mener Jenny Braat og Danske Maritime.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078