Skjult EU-debat om selvkørendes arbejdstid
At mange medlemslande kvier sig ved at indføre EUs begrænsninger i de selvkørende vognmænds arbejdstid har været diskuteret godt skjult i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.
Ikke færre end 13 medlemslande, herunder Danmark og vore nabolande, har endnu ikke indført EUs direktiv om en maksimal arbejdsuge for selvstændige på 48 timer. De 14 øvrige lande har indført reglerne.
- Så på trods af Europa-Parlamentets egen opfattelse af at være en åben og folkelig institution og trods mange parlamentarikeres modstand mod at skulle tilbringe dele af deres møder i Strasbourg, så valgte den socialistiske formand for parlamentets beskæftigelsesudvalg, Pervenche Berés (Frankrig, Socialdemokratiet), alligevel at indkalde til møde mandag i Strasbourg for at drøfte et af EUs mest håbløse forslag i nyere tid: Regulering af arbejdstiden for selvkørende vognmænd, oplyser DTL’s EU-chef, Søren Hyldstrup Larsen.
Parlamentet tvang medlemslandene til at pålægge begrænsninger i arbejdstiden for selvkørende vognmænd i EU, trods modstand fra medlemslandene og EU-Kommissionen.
Med mødet anbragt i Strasbourg havde Parlamentet gjort det stort set umuligt for de berørte vognmænd eller deres repræsentanter at være til stede. Mødet – i modsætning til andre møder i Parlamentet – blev heller ikke transmitteret på nettet.
Heldigvis var transportkommissær Siim Kallas og en repræsentant fra det polske formandskab til stede for at kunne forklare den rette sammenhæng i sagen.
De forklarede begge, at trods påstandene fra den socialistiske gruppe i Parlamentet, er der ingen som helst bevis for, at arbejdstiden har en negativ effekt på trafiksikkerheden. Desuden sikrer køre-/hviletidsregler for, at chaufførerne er udhvilede, når de kører.
- DTL tror fortsat på, at fornuften vil sejre, og at den kommende regering i Danmark vil se, at disse regler ikke kan anvendes eller kontrolleres på en fornuftig måde. Vi vil derfor arbejde for at sikre, at reglerne indføres på en så lempelig måde som muligt - og ikke på en måde, der stiller danske vognmænd værre end vognmænd i andre EU-lande, siger DTLs EU-chef Søren Hyldstrup Larsen fra Bruxelles.