Aarhus Havn: Godsstrategi kan reducere CO2-udledning dramatisk
Rambøll-rapport vurderer, at godstransportens CO2-udledning kan reduceres med 20-30 procent.
Det er Aarhus Havn, der har bedt Rambøll om at undersøge mulighederne for at reducere godstransportens klimabelastning. Resultatet er en ny rapport "Energieffektiv godstransport", der fastslår, at der kan hentes betydelige miljøgevinster ved transport af containergods (enhedslaster) ved at etablere en række knudepunkter(Frederikshavn, Aarhus, Esbjerg, Taulov og København) og forbinde dem med en elektrificeret jernbane og hensigtsmæssige vejforbindelser. Årsagen er, at meget internationalt gods i dag landes i Holland og Nordtyskland og køres til slutdestinationer i Danmark med lastbiler. Hvis godset i stedet landes i Aarhus, kan det fragtes videre derfra ved at kombinere flere transportformer fx indenrigs skibstrafik, jernbane og lastbiler, og så vil miljøgevinsten være en realitet.
Havnedirektør Bjarne Mathiesen peger på, at indenrigstransport står for ikke mindre end én tredjedel af det samlede energiforbrug i Danmark.
- Hvis vi her i landet ønsker energieffektiv transport, er det nødvendigt i højere grad end i dag at fokusere på, hvordan vi tilrettelægger ny infrastruktur og anvender den eksisterende mere intelligent. Rapporten viser, at vi med fordel kan kombinere skibstransport, jernbanetransport og lastbiltransport, men det kræver nogle investeringer, der tilgodeser de knudepunkter, hvor godset skal omlades, fastslår Bjarne Mathiesen.
ElektrificeringSom eksempel nævner han det danske jernbanenet, der allerede er elektrificeret fra København til Fredericia og sydpå ud i Europa, mens strækningen Fredericia, Aarhus og Frederikshavn mangler. Hvis man vælger at elektrificere den del også, vil det ikke alene give en betydelig miljøgevinst men også mindske presset på motorvejsnettet og afhjælpe et forventet stigende pres på jernbanenettet som følge af øget pendling.
- Aarhus havn har vanddybde, kraner og infrastruktur, der betyder, at de store internationale containerskibe kan komme ind her. Men hvis vi skal trække godset fra Holland og Tyskland for at få det tættere på slutdestinationerne i Danmark, kræver det, at infrastrukturen fra havnen og ud i landet er hensigtsmæssig, både set ud fra et miljømæssigt og økonomisk perspektiv, siger Bjarne Mathiesen.
Han understreger desuden, at også en Kattegatbro med en elektrificeret jernbane vil give nogle helt markante miljøfordele, idet meget af det gods, der landes i Danmark, har slutdestination i hovedstadsområdet.