23948sdkhjf

Jyllands Korridoren kræver politisk handling

UdviklingsRåd Sønderjyllands formand Hans Kirk og næstformand Tove Larsen, borgmester i Aabenraa Kommune, peger på behov for udvikling.

UdviklingsRåd Sønderjyllands formand Hans Kirk og næstformand Tove Larsen, borgmester i Aabenraa Kommune, peger på behov for udvikling.



En stor del af dansk økonomisk vækst skal også fremover komme fra øget afsætning af produkter, serviceydelser og oplevelser til kunder på den globale markedsplads. Bedre fremkommelighed og mindre trængsel i Jyllands Korridoren, er derfor af afgørende betydning for at indfri de planer for dansk økonomisk vækst, der lige nu er højaktuelle i valgkampen, skriver URS-formandskabet.

- Vi opfordrer derfor det kommende folketing til at prioritere infrastrukturen i Jyllands Korridoren, Danmarks største transportforbindelse til udlandet, herunder adgangen til havnene i Hamborg, Rotterdam og Bremerhaven.

I 2008 påpegede Infrastrukturkommissionen, at godsmængden i Jyllands Korridoren ville fordobles fra 2000 til 2025. På området for persontransport håndterede Jyllands Korridoren i 2010 de ca. 13 mio. turister fra fx Tyskland og Holland, der valgte at overnatte i Vestdanmark. Det svarer til 60 procent af samtlige udenlandske overnatninger i Danmark. Dertil skal lægges en daglig grænsependling, der er på niveau med Øresundsregionen.

Etableringen af en dansk-tysk trafikkommission i juli 2011, er første skridt i retningen af rettidig omhu for en mere sammenhængende udvikling af infrastrukturen på vej, jernbane, luft og søtrafik i Jyllands Korridoren. Og dermed et væsentligt bidrag til fremtidig dansk økonomisk vækst.

Det næste skridt er at lave en investeringsaftale mellem regeringerne i København, Kiel og Berlin. Her bør ideen om en ny parallel Hærvejsmotorvej til grænsen sammentænkes med udviklingsplanerne i Nordtyskland om udbygning af B5 på vestkysten og den kommende vestlige Elbtunnel ved Hamborg (A20 projektet), mener URS.

- En parallel motorvejsløsning i Danmark kan bygges billigere end en udbygning af stærkt trafikerede eksisterende motorveje og giver dobbelt kapacitet. Og i forhold til samfundsøkonomien er det langt billigere at udbygge transport korridorer på land end over vand, påpeger Kirk og Larsen.

Udviklingen i person og godstransport i Jyllands Korridoren, bør selvfølgelig være en del af nationale landstrafikmodeller som eksempelvis Danmarks Tekniske Universitet (DTU) lancerer i 2012.

- Dermed skabes grobund for klare langsigtede rammebetingelser for de 5,2 mio. mennesker der bor og arbejder i Jyllands Korridoren, fordelt på Region Midt og Syddanmark samt delstaten Slesvig-Holsten, mener Hans Kirk og Tove Larsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078