Dansk Erhverv mener betalingsring truer væksten
De negative konsekvenser af forslaget om en betalingsring bliver for store for detailhandel og erhvervsliv i Københavns centrum, vurderer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.
- København er vækstmotor for resten af landet og tillige for Øresundsregionen. Derfor skal vi være forsigtige med at begrænse vækstmulighederne i hovedstaden særligt i tider, hvor virksomhedernes omsætning halter, og der er usikkerhed om den globale økonomiske udvikling, siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv.
De seneste dages debat om en betalingsring om København giver Dansk Erhverv anledning til at fastslå følgende:
- Det samlede billede er negativt. Det er naturligvis ansvarligt at pege på finansieringskilder til fremtidens velfærd. Problemet er, at balancen knækker her. Betalingsringen skal indføres for at finansiere bedre kollektiv trafik. Det er fint, men de negative konsekvenser for detailhandel og erhvervsliv i bycentret er for store. Det bliver dyrere for virksomhederne at få deres medarbejdere på arbejde, at få kørt varer til butikkerne og for kunderne at komme ind. Det betyder mindre liv i indre by, understreger Jesper Højte Stenbæk.
Dansk Erhverv peger endvidere på, at den kollektive trafik skal geares til den store tilstrømning, som betalingsringen vil medføre. Rabat på betalingen de første år hjælper, men giver også færre penge til at udbygge tog og busser. Til gengæld vil mindre biltrafik selvfølgelig gøre byen mere attraktiv for turister. Desværre betyder højere butikspriser, at færre turister vil lægge deres indkøb i København, der allerede er en af de dyreste byer i verden.