23948sdkhjf

Tyskland forsinker modul-transporter

Den danske brancheorganisation for vognmænd, International Transport Danmark (ITD), har oplevet stor interesse blandt medlemmerne for at deltage i det tyske forsøg med modulvogntog.

Den danske brancheorganisation for vognmænd, International Transport Danmark (ITD), har oplevet stor interesse blandt medlemmerne for at deltage i det tyske forsøg med modulvogntog.



Men de tyske myndigheder har ikke lige så travlt som transportbranchen med at få gang i forsøget, og foreløbigt er det ikke lykkedes ITD at få de tyske myndigheder til at offentliggøre detaljer om forsøget. Det ærgrer den danske brancheorganisation.

Når mange personer transporteres i store køretøjer, kaldes det kollektiv trafik, og det er en effektiv og CO2-besparende transportform, som hele det politiske spektrum bakker aktivt op om. På samme måde spares både energi og CO2, når store lastbiler transporterer større partier varer ad gangen. Det gør de såkaldte modulvogntog, som er lastbiler med en længde på op til 25 meter. Modulvogntogene har de senere år har haft lov at køre på udvalgte strækninger af vejnettet i en række lande, herunder Danmark. Men af uransagelige grunde nyder disse store, effektive varetransporter ikke den samme aktive politiske opbakning som den kollektive persontransport.

Det halter således alvorligt med at få modulvogntogene ud at køre på de internationale ruter, og det undrer i transportbranchen, da de store vogntog generelt sparer endnu mere diesel og CO2 på de lange strækninger. Særligt i Tyskland er de store vogntog stødt på modstand og forhindringer.

Lang-LKW

Den tyske trafikminister Peter Ramsauer har ellers bebudet starten af et forsøg med de såkaldte ”Lang-LKW”, som er tyskernes betegnelse for de 25 meter lange vogntog. Forsøget skulle ifølge de oprindelige udmeldinger starte i sommeren 2011, men startskuddet lader stadig vente på sig. I Tyskland er der seksten delstater, men kun seks har indtil nu meldt positivt tilbage på Lang-LKW-forsøget. Det seks delstater er Bayern, Hessen, Niedersachsen, Sachsen, Slesvig-Holsten og Thüringen, mens Hamborg foreløbigt har indvilliget i at lade modulvogntog passere på de gennemgående motorvejsstrækninger.

- Branchen er klar. Vi har fået mange henvendelser fra danske vognmænd, som gerne vil deltage i det tyske forsøg. Men vi kan endnu ikke kunnet få nogen klare svar fra de tyske myndigheder på, præcis hvilke strækninger, der er med i forsøget, eller hvilke krav der stilles til vogntog og chauffører, konstaterer teknisk konsulent i ITD Jørn-Henrik Carstens med beklagelse.

- Der er endnu ikke fastlagt et tidspunkt for, hvornår forsøget omkring modulvogntog træder i kraft selv om vi fra branchens side har efterlyst det flere gange, siger Jørn-Henrik Carstens og understreger, at det haster, da optimeringer af transporterne står højt på branchens agenda.

En tilladelse til at køre med modulvogntog på det tyske vejnet vil imidlertid ikke i sig selv gøre det muligt at foretage en international transport fra Danmark til f.eks. Holland, hvor reglerne for modulvogntog ellers ligner de danske. Det skyldes uenighed blandt landene om, hvor EU´s vægt- og dimensionsdirektiv skal tolkes, og hvorvidt det begrænser modulvogntogenes ret til at køre over EU landenes grænser.

- Vi har brug for et politisk opgør med de forældede regler. Vejgodstransporten kan og skal også tænke i effektivitet og miljørigtighed, og det virker ulogisk, at lovgivningen og myndighederne bremser en ellers sund og positiv udvikling, siger Jørn-Henrik Carstens.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062