23948sdkhjf

Godstransporten stabil

DTL: Udsigt til stabile forhold for godstransporten trods uro på finansmarkederne.

DTL: Udsigt til stabile forhold for godstransporten trods uro på finansmarkederne.



Dansk Transport & Logistik vurderer, at godstransportbranchen står bedre rustet til den nuværende finansielle uro, end branchen var, da finanskrisen satte ind i 2008.

Det sidste halve års tids tal for lastbiltrafikken over Storebælts- og Øresundsbroen, som DTL har analyseret, viser, at der har været en pæn fremgang på det seneste.

Samtidig indikerer flere forhold iflg. det britiske analysefirma Transport Intelligence, at den aktuelle uro på finansmarkederne ikke bør give anledning til panderynker med hensyn til udsigterne for den globale godstransport i den kommende tid. Det skyldes bl.a., at uroen ikke har noget med transportvirksomhedernes evne til at skabe resultater at gøre.

Tung trafik over broerne

DTL henviser blandt andet til udviklingen i trafikken over de to store broforbindelser. Siden januar har der kunnet spores væsentlig mere lastbiltrafik på både Storebælts- og Øresundsbroen i forhold til de samme måneder i de foregående år.

De seneste tal viser, at lastbiltrafikken over Storebælt – korrigeret for arbejdsdage – er vokset med 8,3 pct. i juli 2011 og 6,5 pct. i juni. En mindre del (1-2 procentpoint) af den flotte vækst på Storebælt i juli skyldes dog, at Mols-Linien indstillede den ene godsfærge den 22. juli. Trafikken over Øresund er vokset med 10,5 pct. i juli og 6,1 pct. i juni måned i forhold til i 2010.

Fortsat stabilt grundlag

Analysefirmaet Transport Intelligence påpeger i en nylig analyse, at verdensøkonomien grundlæggende ikke er i så ringe en tilstand, som det umiddelbart ser ud til, for krisen skyldes mere finanspolitiske og politiske forhold end rent økonomiske. Selv om væksten i i-landene har været svag i 1. halvår af 2011, har den været positiv, og på de nye vækstmarkeder har den fortsat været stærk.

Derudover anfører analysefirmaet, at de faldende aktiekurser på store børsnoterede transport- og logistikvirksomheder som f.eks. DHL og UPS ikke kan tilskrives deres økonomiske præstationer, da de har forbedret deres resultater i 1. halvår af 2011, skriver DTL.

De bedre udsigter hjælpes på vej af, at olieprisen nu er blevet presset ned af usikkerheden om de globale vækstmuligheder, og måske kan fortsætte yderligere ned. Samtidig har renten udsigt til at fortsætte med at være lav, og den meget skadelige indvirkning på verdensøkonomien og højteknologi- og bilproduktionen fra flodbølgen i Japan bliver stadig mindre og vil helt ophøre i 2. halvår af 2011.

Midlertidig opbremsning

Branchen kan derudover indirekte få gavn af en fortsat stærk produktion af halvledere, som indikerer en stærk efterspørgsel efter bl.a. elektronik. Derudover vurderer bl.a. Den internationale Valutafond, at opbremsningen i væksten kun er midlertidig.

- De aktuelle tal for lastbiltrafikken over Storebælt og Øresund viser tydeligt, at vejgodstransporten som helhed har oplevet en meget glædelig og hårdt tiltrængt fremgang på det seneste, siger DTLs økonom Morten Pernø.

- Desuden giver Transport Intelligences analyse grund til at være fortrøstningsfuld på vegne af branchen. Selvom finansuroen kan synes meget voldsom, og derfor også transportvirksomhederne må spørge sig selv om, hvad den kan komme til at betyde for dem, så ser de helt grundlæggende vigtige økonomiske betingelser for erhvervet nemlig ikke ud til at være blevet forværret. Vognmandsvirksomhederne bør derfor have is i maven trods den aktuelle tumult på aktiemarkederne, slutter Morten Pernø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062