23948sdkhjf

Transittrafik med godstog har aldrig været større

Der har aldrig været kørt mere med gods med tog gennem Danmark, end der gør i dag, påpeger Dansk Erhverv.

Der har aldrig været kørt mere med gods med tog gennem Danmark, end der gør i dag, påpeger Dansk Erhverv.



I 1999 blev der kørt lidt under 670.000 ton banegods i transit, mens tallet for 2010 er 1,9 mio. ton – en stigning på 180 procent. Det ser Dansk Erhverv som en succes, og Dansk Erhverv mener derfor ikke, at den negative konklusion om gods på tog fra flere trafikpolitikere i Jyllands-Posten 6. juni holder vand.

- Man kan sige, at det er et rigtigt tal, men et forkert billede. For godstog i Danmark er ikke en fiasko. Godstransport på jernbane er i fin vækst og er en europæisk succeshistorie. Den faldende nationale trafik understreger sådan set bare jernbanens styrke i at transportere over større afstande. Det er ikke derfor overordnet set ikke underligt, at lande som Belgien og Danmark har få indenlandske godstransporter med tog, mens fx Rusland har mange, siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv.

Selv om tallene tilsyneladende viser, at Danmark er lidt vel lille til banegods, er der håb også for mere godstransport med tog i den rent danske trafik, vurderer Jesper Højte Stenbæk:

- Problemet i Danmark er kapacitet, og der er et godt arbejde i gang både i forhold til at forbedre terminalkvaliteten, signalsystemerne samt nybygning af en godsbane mellem København og Ringsted. At tale om en fiasko for godstogene er dermed fuldstændig forkert. Det, som tallene er udtryk for, er en stadig tilpasning af området til moderne tider – og der er jernbanen en succes, siger han.

Drukner ikke

Dansk Erhverv anfægter også, at de danske veje ”er ved at drukne i lastbiler”, som der står i artiklen.

- Fakta er, at under tre procent af køretøjerne på de danske veje er lastbiler. At vi dermed skulle drukne i dem her i Danmark, er derfor en lodret forkert konklusion, siger Jesper Højte Stenbæk.

Enhedslisten: Godstog skal opprioriteres

Enhedslistens trafikordfører Per Clausen afviser et andet synspunkt i artiklen, nemlig at der skulle være investeret markant i godstog. Han mener at den faldende transport med godstoge skyldes et politisk svigt.

- Det er gådefuldt, hvor oplysningen om milliard-investeringen stammer fra, for det er ikke sket i Danmark. Jernbanegodset er systematisk blevet udsultet siden 90'erne, siger han.

- Det var EU-kravet om at jernbanegodset skulle drives som en forretning, der satte den nedadgående spiral i gang. Kunne det ikke lade sig gøre, så måtte det lukke eller sælges. Det budskab tog Venstre og Konservative til sig, og desværre fandt de lydhørhed herfor hos SR-regeringen. Inden årtiet var omme, havde SR-regeringen lukket alle godsterminaler på nær Høje Tåstrup og Taulov.

Enhedslisten mener, at VOK- flertallet fortsætter udsultningen af jernbanegodset, mens motorveje og modullastbiler er blevet ”favoriseret i rigt mål”.

- Ikke alene er miljøtilskuddet til banegodset blevet indefrosset, der opkræves samtidig en tårnhøj broafgift for godstog, der passerer Storebælt og Øresund. Når Enhedslisten i Folketinget foreslår en udbygning af de faciliteter, der skal betjene indenlandsk banegods, så stemmes der imod - hver gang, siger Per Clausen. Tyskland og Alpelandene har vist, at højere lastbilafgifter kan sikre en omladning fra vej til skinner. Sådanne afgifter skal vi også have indført i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078