FDL: cabotage-problemer skyldes politisk svigt
Kommentar: De nye cabotage-regler har haft et års fødselsdag og i FDL er man alt andet end begejstret for erfaringerne.
De nye cabotage regler er uretfærdige og kontrollen er for ringe, mener vognmandsorganisationen FDL.
I en kommentar skriver sekretariatsleder Preben Skjøth:
- Det er nu godt et år siden, de stærkt omdiskuterede cabotage-regler blev justeret og åbnede for udlændingenes begrænsede cabotage-kørsel i Danmark. Trods voldsomme protester fra bl.a. FDL, fik vi trukket de forhadte og alt andet end retfærdige regler ned over vore hoveder, og resultatet er blevet derefter. Der er talrige eksempler på, at der fifles med tingene, men kontrollen har hidtil været alt for tilfældig og i mange sager yderst mangelfuld.
FDL mener ligefrem, at de nye cabotage-regler i praksis ligner en total liberalisering så meget, at den forlængelse af ordningen – som fagforbundet 3F forventer – fra 2013, hvor den skal revurderes i EU, er tæt på ligegyldig.
- Det er en ringe trøst for danske vognmænd med biler på danske plader og chauffører, som tilmed blir aflønnet efter danske overenskomster, at man hos 3F har en begrundet formodning om, at den forventede fulde liberalisering ikke iværksættes i løbet af 2013. For hvad er forskellen egentlig? Meget af det, der foregår i dag, ligner mest af alt en total liberalisering, skriver Preben Skjøth.
FDL mener nemlig, at de begrænsninger som reglerne opsætter for de udenlandske vogntogs transporter internt i Danmark, i stort omfang omgås fordi kontrolindsatsen slet ikke modsvarer det store antal vogntog på fremmede nummerplader, der kører på de danske vegne.
Vanen tro mener FDL, at en del af de større danske kørselsrekvirenter har et medansvar for den påståede systematiske omgåelse af cabotage-reglerne, der burde give danske vognmænd og chauffører – der kører under en dansk overenskomst – en vis konkurrencemæssig beskyttelse.
- FDL har med jævne mellem påpeget det politiske ansvar for udviklingen, men fra den kant er der ikke meget hjælp at hente. Primært fordi de fleste fra Folketingets Trafikudvalg og Folketingets Retsudvalg desværre enten ikke aner en pind om, eller også kun har en yderst ringe viden om, hvad cabotage er, og hvordan systemerne ude hos de store kørsels-rekvirenter er skruet sammen. Der er ofte blevet skudt på politiet, og både de lokale og på Rigspolitiets Tungvogns-sektion, men i nogle tilfælde har den hårde kritik fra store dele af branchen måske ikke altid været lige retfærdig, skriver Preben Skjøth, der mener at politikerne har en pligt til at give politiet de nødvendige ressourcer til at kontrollere den lovgivning, som Folketinget selv har vedtaget.
- Selvfølgelig har branchen et stort medansvar, men med en manglende kontrol, er der en åben ladeport for dem, der vil snyde.