Opvarmning til ny godskørselslov
Trafikstyrelsen sætter gang i arbejdet med ny godskørselslov, der ventes vedtaget i næste Folketings-samling.
Derfor har Trafikstyrelsen indkaldt erhvervets organisationer og arbejdsmarkedets parter til en drøftelse om en kommende ændring af godskørselsloven. Det sker på et møde 29. Juni.
I Dansk Transport & Logistik hilser man mødet velkommen, da vognmandsorganisationen selv har udpeget en række af de emner, der står på dagsordningen, som områder, hvor der er behov for ændringer.
Det gælder blandt andet kontrol med overenskomster på transportområdet, ændret domstolsprøvelse ved tilbagekaldelse af tilladelser, reformering af vejtransportrådet, registrerede traktorer og tilladelseskrav samt varebiler og tilladelseskrav.
- Vi ser frem til en seriøs drøftelse på alle områder, og vi forventer faktisk, at der er rimelig fodslag hos erhvervet om, hvordan disse emner skal omsættes til lovgivning, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.
SelvkørendeEt af emnerne på dagsordenen vil imidlertid også være indførelse af et lovgrundlag for at gennemføre arbejdstidsdirektivets bestemmelser vedrørende selvkørende vognmænd. Her forventer Erik Østergaard forskellige opfattelser hos arbejdsmarkedets parter, men han har også et håb om, at den siddende regering behandler denne sag med tilpas pragmatisme:
- Hele denne sag har været et cirkus fra start til slut. EU har dikteret, at landene skal indføre noget, som i værste fald ikke kan kontrolleres og i bedste fald er helt overflødigt, fordi der som i Danmark allerede er instrumenter til at fange de såkaldt falske selvstændige.
Et andet kontroversielt punkt vil være en drøftelse af de danske særkrav til egenkapital og kursus for at blive vognmand.
- Som bekendt lykkedes det at få taget ideerne om lavere krav til egenkapital og afskaffelse af kursuskrav af tapetet, da godskørselsloven her i foråret blev lavet om af tekniske grunde og for at blive tilpasset ændrede EU-regler. Nu ønsker myndighederne på ny at tage emnet op, og vi er selvfølgelig altid klar til at udveksle synspunkter. Men DTLs udgangspunkt er nu stadig, at erhvervet lige netop i disse tider ikke har brug for, at det bliver lettere at slippe ind i branchen. Det viser det omsiggribende konkursrytteri med al tydelighed, siger Erik Østergaard.