Skibsofficerer dæmper lov-kritik
Ny lovpakke for dansk søfart får nu ros fra Søfartens Ledere, der kritiserede det oprindelige udkast voldsomt.
Men den lovpakke om søfarten. som ventes vedtaget af Folketinget i dag onsdag, er markant bedre end det oplæg regeringen i første omgang spillede ud med.
- Det er meget tilfredsstillende med et bredt forlig bag den reviderede lovpakke, Selvom vi godt kan være uenige i dele af lovforslaget, er det positivt med en langsigtet og samlet strategi på søfartsområdet, siger Fritz Ganzhorn, der er direktør i Søfartens Ledere, ifølge martimedanmark.dk.
Søfartens Ledere har kritiseret det oprindelige lovforslag for, at fokusere på rederiernes rammevilkår på bekostning af danske skibsofficerer. Især forslaget om, at danske rederier skulle fritages for forpligtelsen til at anvende danske skibsførere eller skibsførere fra andre EU-lande på dansk flaget tonnage, har vakt harme blandt skibsofficerne.
- Hidtil har al lovgivning på området alene drejet sig om at sikre rederierne gode rammevilkår. Det er derfor glædeligt, at loven nu også medtager søfolkene og anerkender, at Danmark ikke kan udvikles som søfartsnation uden en beskyttelse af de danske, maritime kompetencer, siger Fritz Ganzhorn.
- Vi synes, der er fundet en god balance i lovforslaget, og det er positivt, at regeringen og Folketinget ikke bare kastede tøjlerne for fri indflagning af skibe med udenlandske skibsførere, men anerkender, at det også er vigtigt at støtte de søfarendes erhvervsmuligheder i en global verden.
Regeringen lagde oprindeligt op til, at danske rederier skulle have lov til at bibeholde udenlandske skibsførere på udenlandske skibe, der blev omregistreret til DIS-ordningen og dansk flag – dog højst i fem år. Men bortfaldet af nationalitetskravet er fjernet fra det endelige lovforslag.
Samtidig har regeringen reduceret forslaget om, at op halvdelen af skibene under DIS-flag skulle have lov til at sejle med skibsførere, der ikke opfylder nationalitetskravet.
Denne åbning over for rederiernes ønsker er nu sat ned til maksimalt 40 procent af skibene under dansk flag må sejle med skibsførere fra lande uden for EU/EØS.
- Vi havde naturligvis helst set en bevarelse af nationalitetskravet i sit fulde omfang. Vi bifalder derfor, at åbningen på 50 procent gøres mindre, og vi kan leve med de 40 procent i en samlet løsning, siger direktør Fritz Ganzhorn.