Transportkøbere skærper kvalitetskrav
Fejl og ulykker kan lukke en virksomhed, og transportkøberne søger i stigende grad at gardere sig med høje krav til sikkerhed, miljø og kvalitetsstyring.
Det er oplevelsen hos Dantra, der i en årrække har investeret kraftigt på området.
– Kundernes krav bliver stadig skrappere. Ingen tvivl om det, vurderer Kenneth Jensen, adm. direktør hos Dantra, der med selskaber i fire nordeuropæiske lande er blandt regionens største tanktransportører.
Senest har koncernen måttet leve op til overordentlig skrappe krav for vinde en 5-årig distributionskontrakt med Statoil.
– I auditeringsprocesserne lægges der langtfra kun vægt på operationel kapacitet og prissætning. Sikkerhed, miljø og erfaring spiller en stadig større rolle, samtidig med at der stilles krav til udstyr og procedurer, f.eks. godkendt kvalitetsstyring, forklarer Jensen.
Dantra har igennem de seneste år investeret betydelige summer i kvalitetssikring af samtlige værdikædens led. Senest har koncernen til omkring 30 af koncernens biler anskaffet alkolåse og afstandsmålere, som også fremover vil blive indkøbt til samtlige nye biler.
– Når man kører med fødevarer, brændstof eller kemiske produkter, kan en fejl eller ulykke få uoverskuelige konsekvenser. Den slags kan koste millioner og lukke virksomheder, siger Kenneth Jensen, der har ikke færre end syv ansatte med kvalitetssikring som arbejdsområde.
Masterdriver-konceptUd over to såkaldte Masterdrivers, der er ansvarlige for at opkvalificere og evaluere chaufførerne, beskæftiger virksomheden også en kvalitetsansvarlig. Desuden er fire erfarne chauffører udvalgt til instruktører, der tager nye kolleger med på samkørsel.
Dantras Masterdriver-koncept skal fremme sikker, miljøvenlig kørsel og godshåndtering. En del i branchen har ladet sig inspirere og har i dag lignende ordninger som den Dantra indførte i 2005.
– Alle nye chauffører starter med at køre tre uger med en erfaren instruktør og bliver først frigivet, når denne giver grønt lys. Samtidig bestræber vi os på samkørsel med alle chauffører hvert halve år, for omgangen med forskrifterne kan blive rutinepræget, hvis ikke de med jævne mellemrum repeteres, siger kørselsleder Peter Brøgger, der var med til at etablere ordningen.
En anden af Masterdriverens arbejdsopgaver er at instruere i miljørigtig kørsel. For at understøtte dette tiltag har Dantra begrænset sine lastbilers tophastighed til 80 km/t. Desuden investerer virksomheden i efteruddannelse, herunder kurser i førstehjælp, glatførekørsel og godshåndtering samt EU kvalifikationsuddannelse. Det har bl.a. resulteret i en kraftigt reduceret skadefrekvens.